Joachim Low
NOS Voetbal

Joachim Löws laatste hoofdstuk: 'Hij is de Angela Merkel van het voetbal'

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

Er was de afgelopen maanden kritiek. Er waren vraagtekens en vernietigende krantenkoppen in chocoladeletters. Maar zaterdagavond liet Die Mannschaft tegen Portugal misschien wel het beste voetbal in jaren zien.

De ploeg van Joachim Löw bleef ondanks maanden van grote druk en de messcherpe counters van de Portugezen geloven in het eigen spel en dat betaalde zich uit. Dankzij de 4-2 winst in de 'poule des doods' werd er zelfs weer eens ouderwets 'Jogi' gescandeerd vanaf de tribunes.

'Jogi' is, zo maakte hij al voor het EK bekend, bezig aan zijn laatste hoofdstuk met Duitsland. Aan het ongekend dikke boek dat hij met het elftal schreef, komt na dit EK een eind. Na vijftien jaar en drie WK's en vier EK's, is de koek op.

'Hij is een van de grootsten'

Een Duitse supporter die net een pul bier achteroverslaat in het Hofbrauhaus in het centrum van München weet het treffend te omschrijven. Hij trekt de parallel met Angela Merkel, die sinds 2005 in het ambt zit als bondskanselier. "Kijk, Löw is de Angela Merkel van het voetbal. Ook zij deed het net als hij geweldig, maar soms is het tijd voor verandering", legt hij uit. "Het is tijd voor nieuwe energie."

Het maakt Löw niet minder geliefd. Welke Duitse fan je ook spreekt, ze benadrukken allemaal de Bundestrainer een icoon te vinden. "Hij is een van de grootste coaches in onze geschiedenis. De WK-winst in 2014 vergeten we nooit meer."

Merkel en Löw voor het WK van 2010

Voetbaltrainers die Löw goed kennen, hebben veel bewondering voor zijn manier van coaching. Ook de Duitser Peter Hyballa, onder andere oud-coach van NEC, maakt de vergelijking met Merkel. "Hij is er al zo lang bij. Altijd rustig, geen schandalen, en altijd een goede kijk op voetbal", omschrijft hij.

Andries Jonker, die Löw kent uit zijn tijd bij Wolfsburg en Bayern München, merkt op hoe Löw bij zijn aantreden nog een vreemde eend in de bijt leek: "In die tijd waren mannen als Felix Magath, Otto Rehhagel en Jupp Heynckes de toonaangevende coaches. Zij hadden geweldige loopbanen als trainer of speler. Löw had dat eigenlijk niet zo."

"In het begin kreeg hij dus ook best wel wat weerstand te overwinnen. Maar met elk succes, elke gewonnen kwalificatie, elke wedstrijd, is hij groter geworden. Hij is echt uitgegroeid tot een icoon van het Duitse voetbal. Hij is geliefd bij het publiek én bij zijn spelers."

Löw met de wereldbeker in Maracana

Frank Wormuth, trainer van Heracles, kent Löw al sinds jaar en dag. De twee voetbalden met elkaar, werkten samen bij Fenerbahçe en zijn bevriend. Hij heeft veel waardering voor 'de mens' Löw: "Negatieve invloed van buiten komt bij Joachim nooit binnen. Ik weet nog goed dat hij me jaren geleden een boek cadeau gaf: Emotionele Intelligentie, van Daniel Goleman. Dat, emotionele intelligentie, was en ís zijn sterkte. Zelf werk ik daar nog altijd aan."

Scheurtjes

Toch kwamen er de afgelopen jaren ook scheurtjes in het huwelijk tussen Löw en de Duitse voetbalbond. Vooral de uitschakeling op het WK van 2018 etterde. Vier jaar na de winst in Brazilië werd de Weltmeister compleet afgetroefd in Rusland.

Bovendien maakte Löw zich niet populair door zijn beslissing om in aanloop naar het EK van 2020 Mats Hummels, Thomas Müller en Jérôme Boateng buiten de selectie te laten. Een beslissing waar hij, na een vrij dramatische oefencampagne, overigens wel weer van terugkwam.

Bert Maalderink maakte in de aanloop naar Hongarije-Duitsland een reportage over Gosens en Havertz, basisspelers bij de Duitsers:

De Nederlandse connectie bij Duitsland: Robin Gosens en Kai Havertz

"Mijn brein vergeet dit soort negatieve dingen", zegt Wormuth met een lach. "Maar Die Mannschaft had de afgelopen jaren grote uitdagingen. De ploeg heeft een totaal nieuwe opbouw: jonge en onervaren spelers dragen de ploeg op dit moment, en dat heeft tijd nodig."

Volgens Hyballa werd de Duitse ploeg onder Löw laatste jaren een beetje 'saaier'. "Misschien heeft hij ook een beetje conflict gemist, met bijvoorbeeld de Duitse voetbalbond. En uit conflicten komt energie", zegt hij. "Hij was jarenlang totaal soeverein. Maar in Duitsland, dat voel je, willen ze wat anders. Na vijftien jaar is het misschien ook wel tijd voor een wissel."

Een Duitser met het shirt van Schweinsteiger en een petje op trekt nog maar eens de populaire vergelijking met Merkel. "Er komen verkiezingen aan in september, dan kiezen we een nieuwe bondskanselier. Het is een uitstekend moment om dan ook de Bundestrainer te vervangen."

Hansi Flick neemt na het EK het stokje van Löw over. Het is enkel aan hem en de Duitse ploeg om te bepalen wát voor afscheid hij krijgt.

Bekijk de samenvatting van Portugal - Duitsland (2-4)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl