Haperende Belgische machine laat op gang tegen dappere Finnen

Bekijk de samenvatting van Finland - België (0-2)

België heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het Europees kampioenschap. De Rode Duivels versloegen in Sint-Petersburg het dappere Finland met 2-0.

Finland eindigde door de winst van Denemarken op Rusland (4-1) als derde in groep B en weet woensdagavond na het einde van de groepsfase of het tot de vier beste nummers drie behoort.

De Belgische machine kwam na de moeizame exercitie tegen Denemarken, met een na rust excellerende Kevin De Bruyne, ook tegen de Finnen moeizaam op gang. De Rode Duivels begonnen afwachtend en daardoor kreeg Finland het gevoel dat er wat te halen viel.

Het gewijzigde België, dat onder anderen zonder de gespaarden Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Meunier begon, kreeg voor rust via Jéremy Doku een goede kans.

De jonge aanvaller van Stade Rennais zag zijn gekrulde schot knap worden gekeerd door doelman Lukas Hradecky. Ook De Bruyne onderscheidde zich even met een knappe rush in de Finse zestien, maar hij vond geen medespeler voor het beslissende zetje.

België viert de 1-0 tegen Finland

Na rust speelde België meer richting het Finse doel, maar het bevrijdende doelpunt bleef lange tijd uit. Daardoor mocht Finland blijven hopen op een stunt, want een gelijkmaker was genoeg geweest voor de tweede plaats.

Finland knokte en verscheen soms brutaal voor het doel van doelman Thibaut Courtois. Een afgekeurde goal van Lukaku wegens buitenspel hield Finland nog in leven, maar in het slotkwartier sloeg België alsnog toe.

Een kopbal van Thomas Vermaelen vloog via de paal en doelman Hradecky in het doel, waarmee de Belgische ban was gebroken (1-0). Lukaku sloeg in de 81ste minuut met zijn derde EK-goal opnieuw toe voor België (2-0).