EK voetbal
Bekijk de samenvatting van Zwitserland - Turkije (3-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het Nederlands elftal weet nog niet of het in de achtste finales van het Europees kampioenschap de vooraf gevreesde tegenstander uit groep F (de 'poule des doods' met Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije) gaat ontlopen.

Oranje treft volgende week zondag de beste nummer drie uit groep D, E of F, maar was er bij een gelijkspel tussen Zwitserland en Turkije zeker van geweest dat de opponent niet uit groep F zou komen.

In de wachtkamer

Zwitserland won in Bakoe met 3-1 van Turkije, maar weet pas op woensdagavond - als alle groepswedstrijden zijn gespeeld - of het tot de beste vier nummers drie behoort die zich voor de laatste zestien kwalificeren.

Stand beste nummers drie (beste vier naar achtste finales)

1. Zwitserland 3-4 (4-5) Groep A
2. Portugal 2-3 (5-4) Groep F
3. Oostenrijk 2-3 (3-3) Groep C
4. Finland 2-3 (1-1) Groep B
5. Spanje 2-2 (1-1) Groep E
6. Kroatië 2-1 (1-4) Groep D

Zwitserland eindigde ondanks de winst op doelsaldo als derde in groep A, aangezien nummer twee Wales een beter doelsaldo heeft. De Welshmen verloren met 1-0 van groepswinnaar Italië.

Schoten van afstand

De Zwitsers zaten na een half uur op rozen door goals van Haris Seferovic (afstandsschot in de verre hoek) en een heerlijke pegel van Xherdan Shaqiri en lieten het voor rust na om het verschil nog groter te maken.

Een eveneens mooi schot van Irfan Kahveci zorgde na 62 minuten voor de eerste Turkse goal op dit EK, maar daar bleef het ook bij. Shaqiri haalde zes minuten later de winst definitief binnen voor Zwitserland.

NOS

Turkije, waar Orkun Kökcü in de tachtigste minuut mocht invallen, eindigde het toernooi met een doelsaldo van 1-8.

Slechts vier landen verlieten het Europees kampioenschap met slechtere doelcijfers: Joegoslavië (1984, 2-10), Ierland (2012, 1-9), Bulgarije (2004, 1-9) en Denemarken (2000, 0-8).

Statistieken Zwitserland-Turkije

STER reclame