De Marktweg in Den Haag is uitgeroepen tot mooiste Oranjestraat van Nederland ANP
EK voetbal

Vanavond speelt Nederland de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne. Op meerdere plekken in het land zit de stemming er al sinds vanochtend goed in en kleuren de straten langzaamaan oranje.

In de Lange Raamstraat in Haarlem hangen ze geen vuile, maar oranje was buiten. In de straat hangen hoog in de lucht oranje T-shirts, broeken, sokken en zelfs twee bh's. De kleding is ingezameld en met een speciale kleurstof oranje gewassen om de voetballers vanavond te steunen.

Een van de drijvende krachten achter de actie is Marleen Zwartkruis. Zij heeft haar buren opgeroepen om (oude) kleding af te staan. "Tien jaar geleden, tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, deden we dit voor de eerste keer", vertelt ze aan NH Nieuws. "En nu vanwege corona en het niet buiten kunnen zitten doen we het weer. Zo is het toch, op een speciale manier, gezellig in de buurt."

Oranje-ontbijt met de hele straat

In de Beatrixlaan Lochem zijn ze sinds vanochtend vroeg al druk in de weer. "We ontbijten vandaag met de hele straat", vertelt Fred Stomps aan Omroep Gelderland. "Een spontaan idee van één van de buren. Hartstikke gezellig, zo leer je elkaar anders en beter kennen. Ik zie nu alweer nieuwe gezichten, want er wordt nog wel eens verhuisd in deze straat."

Stomps legt uit dat het 'Oranje-ontbijt' en het samen versieren van de straat de sociale cohesie versterkt. "Dat is gewoon heel belangrijk. Ga je op vakantie, dan meld je dat even in de groepsapp en dan houden we een extra oogje in het zeil. Of even de plantjes watergeven bij een buurvrouw. Dat soort dingen zijn fijn." "Noaberschap", noemt buurman Dennis Driessen het. "Dat je met elkaar en voor mekaar zorgt, op een moment dat dat nodig is."

In corona-tijd was het contact in de straat minder, en dus hebben veel buren weer zin om elkaar te zien. "Zeker in het begin zag je elkaar alleen in het voorbijgaan, maar de gezelligheid zoals we gewend waren was een stuk minder", vertelt Maaike Luesink. "Dus nu met het EK dachten we: hier moeten we gebruik van maken om weer samen te komen."

In Lochem zijn ze de dag begonnen met een straatontbijt Omroep Gelderland

In Zwolle weet helderziende Galina het zeker: het Nederlands elftal gaat, samen met Oekraïne, de poule overleven. Terwijl ze tarotkaarten op tafel legt, voorspelt ze een gunstig verloop van de wedstijd voor Nederland. "Ik zie geen verlies, dat wordt een mooie wedstrijd", zegt Galina tegen RTV Oost. Ook Oostenrijk vormt volgens Galina geen gevaar voor het Nederlands elftal. "En de laatste wedstrijd tegen Noord-Macedonië is ook geen probleem."

De poule lijkt dus geen hindernissen op te leveren, maar Galina is minder zeker over een plek voor Nederland in de finale. "Ik denk dat Portugal of Frankrijk meer kans maken op het Europees Kampioenschap."

De Zwolse helderziende voorspelt hoe Oranje het gaat doen op het EK:

Bij de teststraat in Den Bosch was het gezellig druk. Fans die bij het duel in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam willen zijn, moeten een negatief testresultaat van vandaag kunnen laten zien.

Remy Schouwenaar heeft een kaartje voor de wedstrijd en moet zich dus laten testen. "Ik doe de test en wacht de uitslag thuis af", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Als die negatief is pak ik meteen de trein naar Amsterdam en ga daar alvast sfeer proeven." Over de wedstrijd zelf is hij minder optimistisch. "Het zal denk ik wel moeilijk worden. Maar we maken er hoe dan ook een feestje van!"

Ook Rini Claassen en zijn zoon Roel zijn al compleet in oranje gehuld. Rini vertelt: "Ik ben al twee keer gevaccineerd, dus ik vind het testen eigenlijk overbodig. Maar als het moet doe ik het, alles voor het voetbal."

Op de vraag hoe hij tegen het openingsduel aankijkt, begint hij te lachen. "Nou, ze moeten mij nog overtuigen. Ik zou andere spelers opstellen, te beginnen met de keeper." Mocht de uitslag van de test positief zijn dan laten vader en zoon zich niet uit het veld slaan. "Nee, we houden onze oranje shirts aan en gaan dan gewoon thuis kijken."

De Billitonstraat in Delft versierd met oranje vlaggen Omroep West

In de Billitonstraat en de Latijns-Amerikalaan in Delft overheerst het oranje. In de straten hangen duizenden vlaggetjes. "Ik hou van het Nederlands Elftal en de oranjesfeer vind ik gewoon heel gezellig", vertelt Michel Smithuis aan Omroep West. "Daarom heb ik hier in de Latijns-Amerikalaan het initiatief genomen om de straat te versieren. Iedereen was gelijk enthousiast. Ik heb het samen met een andere buurman opgehangen."

Remy Hooft heeft de Billitonstraat versierd. "We hebben 1,7 kilometer aan vlaggen hangen. Ik wil ook nog graag de lantaarnpalen oranje maken. Een buurvrouw van verderop heeft oranje zeil geregeld. Zo maken we de straat met z'n allen gezellig."

Volgens Hooft geven de versieringen levendigheid in de buurt. "Je merkt dat de buren ook wat meer naar buiten komen. Door corona hebben we elkaar weinig gezien. De gezelligheid komt nu weer terug, we drinken weer eens een biertje met elkaar, dat is leuk."

'Zo'n EK heeft toch iets magisch'

Jan Baart uit Goes heeft lang uitgekeken naar de wedstrijd van vanavond. De 70-jarige fan was er al bij toen Oranje in '88 Europees kampioen werd en zit tegen Oekraïne voor de 247e keer op de tribune. "Het begon de laatste weken wel weer te kriebelen", vertelt Baart aan Omroep Zeeland. "Zo'n EK heeft toch altijd wat bijzonders, doordat er echt wat op het spel staat. Hier gaat het om, nu kun je kampioen worden."

De Goesenaar heeft dus al een lange geschiedenis met Oranje, waarbij de gewonnen finale van 1988 diepe indruk maakte. "Dat blijft een onvergetelijke ervaring natuurlijk." Maar ook het WK 2010 in Zuid-Afrika staat voor altijd in zijn geheugen gegrift. "De mensen daar steunden Oranje, het was wekenlang feest."

Voorlopig hoeft Baart minder ver van huis om het Nederlands elftal te volgen. Nederland speelt de groepswedstrijden tijdens dit EK allemaal in eigen land. "Eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo leuk. Ik zit liever in het buitenland, ver van huis." Wanneer de ploeg van Frank de Boer de poulefase doorkomt gaat er over de grens gevoetbald worden. Baart heeft goede hoop dat dat gaat lukken. "Maar ik ga niet roepen dat we zomaar Europees kampioen worden."

STER reclame