EK 2000: vreugde bij Oranje in De Kuip AFP
EK voetbal

Aanstaande vrijdag spelen Italië en Turkije de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap. Het Nederlands elftal is voor het eerst sinds 2012 weer van de partij. In de periode daarvoor speelde Oranje een aantal gedenkwaardige EK-wedstrijden. Vandaag: de voetbalshow tegen Joegoslavië in de zomer van 2000.

Na drie gewonnen wedstrijden in de groepsfase nam Nederland het in de kwartfinales op tegen Joegoslavië. Hoewel Oranje drie zeges in de tas had, kon het spel de harten van de Nederlandse voetballiefhebbers nog niet veroveren.

In de eerste twee wedstrijden was er onduidelijkheid over het spelsysteem en de derde wedstrijd tegen de latere kampioen Frankrijk ging alleen om de groepswinst. In de kwartfinales maakte Oranje in De Kuip niet alleen korte metten met de Joegoslaven, maar ook met de critici.

EK 2000 Nederland-Joegoslavië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de 6-1 tegen de Joegoslaven rekende voetbalminnend Nederland zich al rijk. Maar de halve finale in de Amsterdam Arena tegen Italië leverde de natie een nieuw strafschoppentrauma op.

Frank de Boer en Patrick Kluivert misten vanaf de stip in reguliere tijd en in de strafschoppenserie ondergingen opnieuw Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt hetzelfde lot.

Trezeguet matchwinner

De Italianen wonnen het toernooi niet, door een 2-1 nederlaag in de finale tegen Frankrijk. Marco Delvecchio bezorgde Italië nog wel de voorsprong, maar in de blessuretijd schoot Sylvain Wiltord de gelijkmaker binnen.

In de verlenging bezorgde David Trezeguet Frankrijk de Europese titel.

STER reclame