NOS Voetbal

Aanvoerder Blind: 'Als captain moet je het ook níet met trainer eens kunnen zijn'

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport

In aanloop naar het EK voetbal spraken wij vier aanvoerders over hun tijd bij Oranje. Over waarom de bondscoach bij hen uitkwam, hoogte- en dieptepunten en wat het betekende om leider van het Nederlands elftal te zijn. Vandaag lees je het verhaal van Danny Blind.

Ja, Danny Blind snapt wel dat mensen hem vooral herinneren als aanvoerder van het gouden Ajax in de jaren 90. Soms wordt vergeten dat hij in die jaren óók leider was van Oranje. "Het was een wat kortere en minder succesvolle periode, dus ja, dat is logisch."

Blind won met Ajax alles wat er te winnen viel. Maar bij Oranje kwam de verdediger aanvankelijk wat minder uit de verf. Hij werd maar liefst vier keer geselecteerd voor een eindtoernooi, maar kwam drie keer niet aan spelen toe. Alleen op het EK van 1996 kwam Blind in actie. Dat deed hij dan wel gelijk als aanvoerder.

Twee jaar eerder was hij door bondscoach Guus Hiddink aangewezen als opvolger van Ronald Koeman, die net als een aantal andere spelers van de winnende generatie van 1988 afzwaaide bij Oranje. Geen onlogische keuze, zegt Blind zelf over die benoeming.

Guus Hiddink en Danny Blind bij aankomst in Engeland in 1996 voor het EK

"Het moet bij je passen. De een heeft het van nature, er zijn jongens van 18 of 19 die op basis van hun kwaliteiten en persoonlijkheid al aanvoerder zijn. Bij mij is het gaandeweg zo gegroeid, door de ervaringen die je meeneemt. Je hoeft je dan niet alleen meer op jezelf te focussen, maar ook op de spelers en omstandigheden daaromheen."

Blind, inmiddels 59 jaar oud, vertelt ontspannen over zijn tijd als captain van Oranje. De aanvoerdersband kwam met een breed takenpakket, kan hij zich herinneren. "Variërend van etentjes reserveren voor de groep en kerstcadeautjes regelen voor de kids, tot het uitdragen van de filosofie van de bondscoach in het veld. Je moet het ook af en toe níet met de trainer eens kunnen zijn en daar iets mee doen."

Al moet je het aanvoerder zijn ook niet overdrijven, zegt Blind met enige bescheidenheid. Hij kan genoeg spelers opnoemen die nooit de band hebben gedragen, maar wel een heel belangrijke rol binnen en buiten het veld hebben gespeeld. "Maar goed, het is wel een eer."

Out of players' asses

Als aanvoerder kreeg hij ook meteen het een en ander voor zijn kiezen toen er gedoe ontstond binnen de selectie van Oranje op het EK van 1996. "Dat is niet het meest succesvolle toernooi geweest omdat er perikelen waren buiten het veld."

Aanvoerders van Oranje

Jaren als aanvoerder Caps (aanvoerder)
Ben Wijnstekers 1982-1986 36 (19)
Danny Blind 1994-1996 42 (20)
Edwin van der Sar 2004-2008 130 (36)
Wesley Sneijder 2012-2013 134 (22)

Blind doelt onder andere op een incident rond Edgar Davids. Die had zich na afloop van het met 2-0 gewonnen groepsduel met Zwitserland bij een Zwitserse journalist beklaagd over Hiddink, omdat die zich te veel in zou laten met de mening van andere spelers.

"He must get his head out of players' asses so he can see better", waren zijn exacte, inmiddels beroemde, woorden. En met die 'players' bedoelde hij vooral Danny Blind en Ronald de Boer.

Kabel

Later bleek het meer dan een uiting van frustratie van Davids. De bondscoach werd geconfronteerd met een tweedeling tussen witte en zwarte spelers binnen Oranje. In de Nederlandse pers werd verwoed geschreven over 'de kabel'.

  • ANP
    Danny Blind verlaat het veld na het 4-1 verlies tegen Engeland op het EK in 1996
  • ANP
    Oranje tijdens een training in 1996, met Blind, Aron Winter, Edgar Davids en Clarence Seedorf

"Ik ga er niet over uitweiden, maar dan speel je daar als aanvoerder natuurlijk ook een rol in", blikt Blind terug. "Je probeert dat toch zo goed als mogelijk uit te praten en te begeleiden, waardoor het niet schadelijk is voor de sportieve prestaties."

Maar de sfeer was verpest en het verscheurde Oranje kon geen vuist meer maken. Nederland werd door Frankrijk uitgeschakeld in de kwartfinales.

'Ik zie Daley niet als absolute leider'

Blinds eerste EK was ook gelijk zijn laatste. Toch duurde het niet lang voor hij terugkeerde bij het Nederlands elftal. In 2012 werd Blind assistent-trainer van bondscoach Louis van Gaal. Een paar jaar later, in 2015, nam hij het stokje van hem over. Twee jaar lang stuurde hij zélf de captain van het Nederlands elftal aan. En een van hen was, jawel, zijn eigen zoon Daley.

Bondscoach Danny Blind en zijn aanvoerder Daley Blind, 2016

Herkent vader Blind kwaliteiten die hij als aanvoerder bezat ook bij zijn zoon? "Ja, tuurlijk herken je altijd een aantal kwaliteiten. Kijk, Daley is nog niet een speler die direct met z'n vuist op tafel slaat, of spelers krachtig corrigeert. En hij is 31, dus dat moet dan snel komen", lacht Blind.

"Ik zie hem niet als een absolute leider, maar wel als iemand naar wie jongere spelers kijken en luisteren." Binnen het huidige Oranje wordt Daley Blind gezien als een van de dragende krachten, net als Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Leiders komen bovendrijven

Blind senior verwacht dat er dit EK meer nieuwe leiders zullen opstaan. "Als je een heel ervaren groep hebt, hoef je daar minder aandacht aan te besteden. Maar deze groep heeft veel jonge spelers die nog nooit een EK of WK hebben gespeeld. Ze moeten het echt met elkaar doen. Ook als er niet genoeg leiders zijn, komen ze tijdens zo'n toernooi altijd bovendrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl