Het door Rusland gewraakte EK-shirt van Oekraïne AFP
EK voetbal

Als Oekraïne zondag het veld betreedt voor het EK-duel met Nederland kijkt Rusland met een verbolgen blik mee. Op het shirt waarin de ploeg van bondscoach Andrej Sjevtsjenko Oranje gaat bestrijden, prijken namelijk in stipjes de contouren van het land en daarin is ook de enkele jaren geleden door Rusland geannexeerde Krim opgenomen, alsmede de door pro-Russische separatisten gecontroleerde regio's Donetsk en Loegansk.

Een "politieke provocatie" noemde een Russisch parlementslid het tricot al. Hij heeft er bij de organisatie van het EK op aangedrongen actie te ondernemen tegen het tenue. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet tegenover de BBC weten dat het shirt de "illusie van het onmogelijke" creëert.

Ook de slogan 'Glorie aan Oekraïne!' op de achterkant van het shirt viel niet in goede aarde. Nationalistisch en een weerspiegeling van een nazi-strijdkreet, aldus de woordvoerder.

Referendum en annexatie

Het tenue roept herinneringen op aan de gebeurtenissen uit 2014 toen Russische soldaten het Oekraïense Krim-schiereiland innamen. Kort daarop organiseerde een pro-Russisch parlement een referendum onder de plaatselijke bevolking. Een meerderheid van 97 procent koos voor aansluiting bij Rusland, waarna de regering van president Vladimir Poetin het gebied inlijfde.

Het referendum was zeer omstreden. Oekraïeners en Krim-Tataren stemden niet en er was geen onafhankelijke controle. Na de annexatie brak in het oosten van Oekraïne een oorlog uit.

Bondscoach Andrej Sjevtsjenko van Oekraïne EPA

De slogan op het voetbalshirt verwijst naar de strijdkreet die demonstranten gebruikten toen zij in 2014 de pro-Moskou-president Viktor Janoekovitsj verdreven. Vrijwel de gehele internationale gemeenschap keurde zowel het referendum als de annexatie af.

De Oekraïense voetbalbond, die het shirt zondag via een video op Facebook onthulde, hoopt dat het kleinood het nationale elftal een extra stimulans geeft op het EK. "We geloven dat het silhouet van Oekraïne de spelers kracht zal geven, omdat ze zullen vechten voor heel Oekraïne", zei Andrej Pavelko, het hoofd van de Oekraïense voetbalbond.

Ook rond de outfit van Noord-Macedonië, eveneens een opponent van Oranje in de groepsfase, is ophef ontstaan. Op verzoek van de spelers van het op een eindtoernooi debuterende land waren voor het EK nieuwe shirts ontworpen.

Het bordeauxrode tenue waarin een afbeelding van een lynx is verwerkt, heeft echter niet op de goedkeuring van de supporters kunnen rekenen. De Noord-Macedonische voetbalbond heeft daarom de Europese voetbalbond UEFA gevraagd of het in de oude vertrouwde shirts mag spelen: rood met gele strepen.

NOS

STER reclame