Frank de Boer in Zeist Pro Shots
EK voetbal

Frank de Boer heeft bij de samenstelling van de EK-selectie van het Nederlands elftal in grote mate gekeken naar de multifunctionaliteit van zijn spelers. De bondscoach heeft bijvoorbeeld Jurriën Timber en Quincy Promes opgeroepen, mede omdat zij op meerdere posities uit de voeten kunnen.

"Wij willen ook een systeem met vijf verdedigers kunnen spelen. In zo'n systeem is Promes een goede optie op de positie van wingback. Dat heeft hij in zijn tijd bij Sevilla al laten zien", aldus De Boer.

Ook de 'zaak-Promes' is voor de bondscoach geen reden om de vleugelspeler thuis te laten. Vorig jaar juli gaf Promes een feest in zijn bedrijfspand in Abcoude. Ook een neef was aanwezig, die door Promes werd beschuldigd van diefstal. De ruzie escaleerde zodanig dat Promes hem met een mes te lijf zou zijn gegaan. Half december werd de aanvaller opgepakt en zat hij kortstondig in de cel. Hij ontkent elke betrokkenheid.

Bondscoach Frank de Boer en NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg over Quincy Promes.

De Boer over Promes: 'In Nederland onschuldig zolang je niet veroordeeld bent'

De Boer: "In Nederland is het nog steeds zo dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is. Ik steek mijn hand niet voor hem in het vuur, dat doe ik nooit, maar ik geloof hem als hij zegt dat hij onschuldig is."

"Of de zaak een tikkende tijdbom is straks tijdens het EK? Nee, dat vind ik niet. Ik heb me laten informeren en normaal gesproken is er de komende maanden in deze zaak nog niets aan de hand."

De Boer gaf verder aan dat de KNVB in de afgelopen periode overleg heeft gehad met de advocaten van de international.

Bekijk hieronder een samenvatting van de volledige persconferentie.

De Boer: 'Een selectie samenstellen is altijd ingewikkeld'

Met het thuislaten van Kenny Tete, Rick Karsdorp en Hans Hateboer zit Oranje ineens een stuk krapper in de rechtsbacks. Denzel Dumfries is eigenlijk de enige die normaliter op die positie speelt. Ook dat denkt De Boer te kunnen oplossen met multifunctionele spelers.

"Joël Veltman kan daar spelen. Dat heeft hij bij Brighton al vaker gedaan. En Timber kan er goed uit de voeten. Bovendien hangt het ervan af welk systeem we gaan spelen", hintte De Boer opnieuw op een systeem met drie centrale verdedigers. "Dan kan Promes dus als wingback, ook aan de rechterkant."

Nog geen eerste keeper

Jasper Cillessen, Tim Krul en Maarten Stekelenburg zijn de drie doelmannen tijdens het EK, maar het is nog geen uitgemaakte zaak hoe de onderlinge verhoudingen liggen tussen hen.

"Normaal gesproken is Cillessen de eerste keeper, maar hij moet het altijd weer bewijzen. De drie keepers zitten heel dicht bij elkaar."

Steven Bergwijn behoort niet tot de Oranje-selectie pro shots

Het viel De Boer niet makkelijk om tot een selectie te komen, vertelde hij ook. "Het maken van keuzes is niet leuk. Het passeren van Kenny Tete bijvoorbeeld, en eerder al Ryan Babel, was lastig. Als trainer is dat niet moeilijk, maar op persoonlijk vlak heb ik daar meer moeite mee."

Dat geldt ook voor het thuislaten van Steven Bergwijn, een speler die al lange tijd tot de vaste kern behoorde. "Hij is dan ook zwaar teleurgesteld", aldus de bondscoach.

'Die beker de lucht in'

Wat hem betreft ligt de lat hoog voor Oranje. Hij zet in op de Europese titel. "Het doel is om het EK te winnen. In de loop van het toernooi zullen we zien of dat reëel is, maar we gaan voor het allerhoogste. En dat is die beker, die willen we in de lucht tillen."

Dat het niet eens zo gek is om te denken dat Oranje inderdaad die beker omhoog kan tillen op 11 juli, leggen we uit in onze explainer. Bekijk 'm hieronder.

Waarom Nederland Europees kampioen wordt

STER reclame