NOS Voetbal

De Boer is goedgehumeurd: 'Behalve eerste vijf minuten, leek er niet op'

De Boer is goedgehumeurd: 'Behalve eerste 5 minuten, dat leek er niet op'

Hij zag negatieve, maar zeker ook positieve punten. En dus stond Frank de Boer na zijn tweede zege als bondscoach van Oranje, 2-1 uit tegen Polen, goedgehumeurd voor de NOS-camera. "Zeker, behalve in de eerste vijf minuten. Dat leek er niet op..."

De vijftigjarige trainer doelde op de snelle tegengoal, waarbij de defensieve organisatie niet op orde was. "Ik heb ze van tevoren nog gewaarschuwd: wees vanaf seconde één alert, maar het leek wel of we dat niet waren", aldus De Boer. "Vooral als wij zelf de fout maakten, kwamen de Polen er snel uit."

De bondscoach bekende nog op zoek te zijn naar het juiste evenwicht, want in de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovinavan afgelopen zondag had het Nederlands elftal soortgelijke problemen. "Dat moeten we goed analyseren. Soms lijd je balverlies waar je dat niet moet lijden. Of dat frustrerend is? Soms wel."

'Geknokt tot laatste seconde'

De winnende trainer benadrukte echter ook de positieve zaken uit te lichten. Oranje creëerde met goed aanvalsspel voldoende kansen, maar verzuimde lange tijd te scoren. "Gelukkig lieten we na de 1-0 wel zien wat we kunnen. Ik zei in de rust: als we zo doorgaan, gaan we 100% scoren."

Bekijk de samenvatting van Polen-Nederland (1-2).

Bekijk hier de samenvatting van Polen-Nederland

Dat lukte Memphis Depay een kwartier voor tijd vanaf elf meter en Georginio Wijnaldum in de laatste tien minuten met een kopbal. "We voelden dat we de wedstrijd naar onze hand zetten en wilden de zege over de streep trekken. Dat is gelukt", aldus De Boer.

"Het is een dikverdiende zege. We hebben de rug gerecht, geknokt tot de laatste seconde. Het is mooi om te zien dat de spelers erin zijn blijven geloven."

Geen bondscoach van tikkie breed

Zo sloot De Boer zijn eerste blok als bondscoach af met twee zeges en voldoende gecreëerde kansen; aanvallend speelt Oranje onder hem geenszins behoudend. "Ik speelde als speler ook altijd naar voren", zei De Boer.

De Boer geen bondscoach van tikkie breed: 'Speelde als speler ook naar voren'

"Dat heeft met de kwaliteit van spelers te maken. Als je met Daley Blind achterin speelt, weet je dat de bal bijna altijd naar voren gaat. Datzelfde geldt op het middenveld met vooral Frenkie de Jong. Dan speel je geen tikkie breed."

Wel beseft De Boer dat, wil Oranje op het EK komende zomer om de hoofdprijs spelen, de defensieve zaken op orde moeten zijn. "Natuurlijk, daar gaan we ook hard aan werken. Maar het is ook lekker als je veel kansen creëert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl