NOS Voetbal

'Minder druistige Drommel heeft uitverkiezing Oranje verdiend'

Op het lijstje van 25 spelers die zich vanmiddag om 15.00 uur mogen melden bij het Nederlands elftal, is de naam van Joël Drommel veruit de opvallendste. De 23-jarige doelman van FC Twente maakt bij afwezigheid van Jasper Cillessen en Justin Bijlow zijn opwachting.

Twente-keeperstrainer Sander Boschker mocht Drommel het goede nieuws vertellen. "Ik werd gebeld door Patrick Lodewijks, keeperstrainer bij Oranje. Ik belde vervolgens Joël en zei dat ik een heel mooie verrassing voor hem had", vertelt Boschker bij NOS Langs de Lijn.

"Hij vroeg: 'Mag ik het raden? Het Nederlands elftal?' Ik zei dat dat klopte. 'Dat meen je niet, dat meen je niet', zei hij."

Meevoetballende kwaliteiten

Boschker - zelf op zijn 39ste de oudste debuterende keeper ooit in het Nederlands elftal - noemt de uitverkiezing verdiend. "Hij presteert goed de laatste tijd."

Drommel kreeg met FC Twente dit seizoen pas acht doelpunten tegen en staat momenteel knap vijfde in de eredivisie met de club. Hij valt vooral op door meevoetballende kwaliteiten, die hij ongetwijfeld ontwikkelde in zijn jeugdjaren als middenvelder bij SDO in zijn geboorteplaats Bussum en bij FC Omniworld - de voorloper van Almere City FC.

In Studio Voetbal werd Joël Drommel onlangs al onder de loep genomen:

Drommel maakt indruk bij Twente: 'Kijk zijn trap, hij lijkt net Ter Stegen'

Op zijn achttiende debuteerde hij bij FC Twente onder de lat, maar hij was niet meteen onomstreden. Hij maakte foutjes en er werd getwijfeld aan zijn capaciteiten. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de basis.

Volgens Boschker is de grootste winst dat Drommel rustiger is geworden in het doel. "Minder druistig, daar zijn we veel mee bezig geweest. Het was eerst soms rennen, vliegen en draven. Daar heeft hij zich echt in verbeterd. Stilstaan op het moment dat er geschoten wordt, bijvoorbeeld. Verder straalt hij nu ook veel meer zelfvertrouwen uit."

De keeperstrainer werkt inmiddels zo'n 2,5 jaar met Drommel. "Het is een gedreven jongen die dingen heel snel oppakt. Hij wil naar de top, vindt dat hij nog onderaan de ladder staat en dat hij nog veel kan leren. Dit soort uitstapjes zullen hem goed doen en hij zal er alleen nog maar sneller van leren."

Als specifieke verbeterpunten noemt de Boschker de reflexen van Drommel op de doellijn en het uitgooien van de bal. "Hij wil liever de bal altijd uittrappen. Hij heeft ook een geweldige trap natuurlijk, maar in mijn ogen wil hij dat nog weleens overdrijven. Ook probeer ik hem het lezen van het spel nog meer bij te brengen."

Bij Oranje moet zijn pupil vooral gaan genieten, zegt de keeperstrainer. "Hij moet er niet van uitgaan dat hij minuten gaat maken, maar de hele ervaring is al prachtig om mee te maken."

"Het niveau zal een stuk hoger zijn dan waar hij dagelijks mee van doen heeft, dus hij zal misschien op zijn tenen moeten lopen. Dit is mooi voor hem, maar ook voor de club. We zijn super trots op hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl