Nederlands elftal
Lodeweges maakt zich niet druk over defensieve zorgen bij Oranje

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges schrikt er niet voor terug om Owen Wijndal en Perr Schuurs te laten debuteren in het duel met Polen op vrijdag. "Natuurlijk zou ik dat durven, anders had ik ze niet geselecteerd", zei Lodeweges op de persconferentie voor de Nations League-wedstrijd.

Het inzetten van Wijndal en Schuurs lijkt nodig nu het Nederlands elftal de nodige defensieve problemen kent. Matthijs de Ligt (schouderoperatie) en Daley Blind (hartproblemen) waren al afwezig, donderdag kwamen daar nog Stefan de Vrij en Denzel Dumfries bij.

De Vrij is geblesseerd en Dumfries staat op het punt om vader te worden. Lodeweges hoopt dat Dumfries zaterdag weer bij Oranje kan aansluiten. Maandag volgt nog een Nations League-duel met Italië.

"De debutanten hebben een prima indruk gemaakt en ik heb ook niet overwogen om een vervanger aan te wijzen, ook omdat ik zaterdag weer op Dumfries reken", zei Lodeweges. "Ik heb rondgekeken en dacht: hier redden we het wel mee." Behalve Schuurs (Ajax) en Wijndal (AZ) is ook Mohamed Ihattaren (PSV) voor het eerst bij Oranje.

Over de aard van de blessure van De Vrij bleef Lodeweges vaag. "Stefan had al een probleempje toen hij hier kwam. Het had goed kunnen uitpakken, maar dat is niet goed gegaan."

De Vrij, afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste verdediger van de Serie A, had voor het eerst in bijna twee jaar weer eens het oranje shirt aan kunnen trekken. "Hij was natuurlijk hevig teleurgesteld", zei Lodeweges. "Nu had hij eindelijk weer een kans om te spelen en gaat het weer niet door."

Weinig verschil

Lodeweges zei weinig verschil te merken in de groep sinds het vertrek van Ronald Koeman. "Nee, het is helemaal niet anders. De groep heeft een enorm enthousiasme en eagerness om het op het veld goed te doen. Voor mij is het natuurlijk allemaal niet nieuw, maar wel spannend. Ik denk dat Ronald dat destijds ook wel vond."

Wijnaldum over Barcelona: 'Het is een gerucht, ik kan er niets over zeggen'

Georgino Wijnaldum kreeg ondanks het ontbreken van Koeman ook een vertrouwd gevoel bij Oranje. "Ik ben heel blij dat we weer bij elkaar kunnen zijn. We hebben een team dat goed met elkaar omgaat, we hebben elkaar gemist. Nu was er een gat van negen maanden, waardoor het gemis alleen maar groter was geworden."

STER reclame