Dwight Lodeweges
NOS Voetbal

Spelersraad Oranje en Lodeweges willen 'zo snel mogelijk' nieuwe bondscoach

Nog maar een paar dagen en dan komt het Nederlands elftal voor het eerst in negen maanden weer in actie. Het grootste verschil met toen is uiteraard de afwezigheid van Ronald Koeman.

Toch, of juist daarom, is 'Koeman' de meest genoemde naam tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal in aanloop naar het Nations League-duel met Polen. 'Jammer' is een ander woord dat vaak valt.

Van Dijk over vertrek Koeman: 'Zijn teleurgesteld, maar gunnen het hem van harte'

"We zijn allemaal teleurgesteld dat we zo'n geweldige bondscoach zien gaan, maar we gunnen hem dit van harte", vertelt aanvoerder Virgil van Dijk. "Ik ben niet teleurgesteld in hem, niemand niet, maar het is wel heel jammer dat hij bij ons is vertrokken. Maar wij moeten nu verder."

'Mooi klusje'

Dwight Lodeweges is voorlopig de man die de ingezette lijn voort moet zetten. Voor de interim-bondscoach is het de eerste keer dat hij aan het roer staat van het Nederlands elftal. "Ik heb dit wel eerder gedaan bij clubs, maar nooit hier. Het is een mooi klusje."

Bondscoach Lodeweges over zijn nieuwe functie: 'Het is een mooi klusje'

De 62-jarige Lodeweges is actief geweest als interim-trainer bij PSV en onder andere als hoofdtrainer van NEC en sc Heerenveen. Hij wordt gezien als de ideale veldtrainer, al staat hij in zijn nieuwe functie minder op het veld dan voorheen. "Ja, ik moet iets meer delegeren. Wat ik het leukste vind om te doen, moet ik nu aan anderen over laten, maar dat is prima."

Opvolger

Ook Lodeweges noemt het vertrek van Koeman jammer. "Ik gun het hem maar voor ons is het lastig. We hebben iets in gang gezet met z'n allen en hebben daar veel tijd en energie in gestoken", vertelt de interim-bondscoach. "Dus we schrokken ervan en zijn ook niet blij met de situatie, maar wel blij voor hem."

Dat Lodeweges zelf aan zal blijven als bondscoach, lijkt uitgesloten. "Dat is niet aan de orde. Ik blijf tot de volgende komt. Het zou mooi zijn als dat zo snel mogelijk is, maar het moet wel de juiste man zijn die door kan gaan met wat we in gang hebben gezet."

Ook Van Dijk hoopt op een trainer die op dezelfde voet verder gaat. "Als spelersraad hebben we onze mening gegeven. Ik zeg niet dat we namen hebben genoemd maar we hebben natuurlijk wel onze voorkeuren. Maar het is aan de KNVB."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl