Oranje richting EK
'Ben teleurgesteld, Oranje met Koeman voelde als een maatpak'

Directeur betaald voetbal Eric Gudde snapt de keuze van Ronald Koeman om bij Oranje te vertrekken, maar blij is hij er niet mee. "Als je kijkt waar we vandaan komen en waar we nu staan, had ik graag samen het EK willen doen. Daar zit de teleurstelling."

"Hij belde me maandagochtend en vertelde dat hij Barcelona niet voor de derde keer zou afzeggen, zeker niet in deze onzekere tijd." Een poging om Koeman alsnog voor het Nederlands elftal te behouden, heeft Gudde niet gedaan. "Hij was duidelijk niet meer te stoppen en ik snap zijn beweegredenen."

'Serieus bedrag' voor KNVB

Koeman tekende in het voorjaar van 2018 zijn contract bij de KNVB, waarin een clausule werd opgenomen dat hij zijn dienstverband kon beëindigen als Barça bij hem aan zou kloppen. "Dus er zijn wel spelregels waaraan hij dan wel Barcelona moet voldoen, bijvoorbeeld een bedrag", aldus Gudde. Om hoeveel geld het gaat, wil hij niet zeggen. "Het is een serieus bedrag."

Of dat geld zal worden gebruikt om een nieuwe bondscoach los te weken bij een club, kan de directeur betaald voetbal niet zeggen. "We kijken in eerste instantie naar de meest passende trainer voor deze groep. Daarna zien we wel of diegene wel of niet vrij is."

Bij zijn presentatie, woensdagavond, vertelde Koeman dat het afscheid van Oranje lastig was:

Koeman over afscheid Oranje: 'Doet pijn dat we EK niet kunnen spelen'

Wie die nieuwe bondscoach ook gaat worden, hij zal volgens Gudde in elk geval niet aan het roer staan op 4 en 7 september. Het Nederlands elftal komt dan in actie tegen Polen en Italië in de Nations League. De huidige assistent-trainer Dwight Lodeweges zal fungeren als interim-coach.

Twee bondscoaches kwijt

Met het besluit van Koeman en het eerder aangekondigde vertrek van Sarina Wiegman bij het Nederlands vrouwenelftal, is de KNVB twee bondscoaches kwijtgeraakt binnen een week. "Dat is bijzonder", aldus Gudde. "En daar kunnen we best trots op zijn, dat er aan onze trainers getrokken wordt. Maar nu voelt dat nog even anders."

De selectie van Oranje dankt Koeman op de sociale media voor de samenwerking van de afgelopen jaren. De internationals tonen begrip voor zijn beslissing om het bondscoachschap in te ruilen voor een baan in Barcelona.

"Onder leiding van Koeman hebben we de afgelopen jaren enorme stappen gezet en de basis gelegd voor een mooie toekomst", aldus de spelers van het Nederlands elftal. "Daar zijn we hem als team heel erg dankbaar voor."

"Ondertussen gaan wij verder op de ingeslagen weg en gaan we er alles aan doen om onze dromen in Oranje te verwezenlijken en de Oranjefans trots te maken. En als dat lukt, dan is dat zeker ook de verdienste van Ronald Koeman."

STER reclame