Ronald Koeman met Georginio Wijnaldum ANP
Oranje

Een goed paard is nog geen goede ruiter, zei Co Adriaanse begin deze eeuw over Marco van Basten. Ronald Koeman maakte de stap van topspeler naar toptrainer wél met succes, maar de bondscoach is eenzelfde mening toegedaan.

"Er zijn voorbeelden van wel, maar ik denk veel meer voorbeelden van niet", aldus Koeman. "Als je trainer wordt loop je tegen zoveel dingen aan waar je nooit weet van hebt gehad. Je denkt: ik moet een goede training maken en geven, maar het blijkt veel meer."

Koeman: "Gelukkig heb ik ooit een goed voorbeeld gehad aan Guus bij PSV. Je kunt veel beter een goede people manager zijn dan een goede trainer."

Koeman leerde van Hiddink de juiste snaar te raken bij zijn spelers

Guus is Guus Hiddink, Koemans trainer in Eindhoven, later zijn directe baas toen hij assistent bij Oranje was en deze week een van zijn gesprekspartners bij een bijeenkomst van coaches in het betaald voetbal.

Wat Koeman als rechterhand van Hiddink leerde? "Met name omgang met spelers."

"De juiste snaar bij spelers weten te raken, dat heeft Guus altijd heel goed beheerst. Het is gewoon heel complex. Je hebt ook met media te maken, zéker tegenwoordig. En met de omgeving van spelers, wat allemaal van invloed kan zijn."

Hiddink: "Topspelers moeten zich verplaatsen in spelers die iets minder zijn en zij gaan er vaak vanuit: dit is een abc'tje, dit is heel makkelijk. Maar dat is niet altijd zo. Dus het inlevingsvermogen in opkomende spelers is belangrijk."

Koeman was van 1997 tot 1998 assistent van Hiddink bij Oranje Pro Shots

Hoewel goede paarden en goede ruiters dus in verschillende werelden leven, hoeft een trainer met een indrukwekkend spelersverleden niet per se in de beginnersbak te starten. Een paar keer flink van je paard donderden kan op de lange termijn juist positief uitpakken.

"Ik denk dat het heel goed is dat je fouten maakt", aldus Koeman. "Ik geloof er niet in dat je onderaan moet beginnen. Marco van Basten zei weleens: 'Misschien was het voor mij beter geweest om eerst amateurs te trainen en niet direct het Nederlands elftal of Ajax.' Dat is voor de een wel zo, voor de ander niet."

Koeman: "Het is ook een ervaringsvak. Ik merk aan mezelf dat ik een veel betere coach, trainer of manager ben dan tien jaar geleden."

STER reclame