Wout Weghorst bij het Nederlands elftal
NOS Voetbal

Weghorst: 'Heel blij dat ik er weer bij ben en mezelf kan laten zien'

Een dik jaar heeft hij het moeten doen met "af en toe een berichtje van de trainer", maar vorige week bereikte hem eindelijk weer eens een heuse oproep: Wout Weghorst zit bij de selectie van het Nederlands elftal voor de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2020.

"Het heeft inderdaad eventjes geduurd", beaamt hij de vaststelling van NOS-verslaggever Arman Avsaroglu. "Maar het is hartstikke fijn om weer deel uit te maken van deze succesvolle groep, want ze zijn natuurlijk met iets heel moois bezig. De laatste periode hebben de jongens superresultaten behaald. Fijn om er weer bij te zijn, want dat is natuurlijk wat je graag wil."

Vier keer eerder mocht de spits, die in de zomer van 2018 AZ verruilde voor het Duitse VfL Wolfsburg, zich melden bij Oranje. Verder dan drie invalbeurten - goed voor twintig speelminuten - kwam hij tot nu toe nog niet.

Wout Weghorst belaagt de Engelse doelman Jordan Pickford tijdens zijn debuut voor Oranje

Wellicht omdat bondscoach Ronald Koeman van een centrumaanvaller meer verlangt dan louter doelpunten. Hij liet zich onlangs in ieder geval in een interview bij FOX Sports ontvallen dat Weghorst zich verder zou moeten verbeteren in andere facetten van het spel dan alleen het scoren.

"Dat heb ik via de media vernomen, ja", reageert de Twentenaar. "Het zou ook dom zijn om daar niet aan te werken. Ik denk dat je als voetballer nooit uitgeleerd bent. Ik ben nu 27 en kan beamen dat ik mij in elk facet van het voetbal en het spits-zijn nog kan verbeteren. Er is nog lucht naar boven."

Wout Weghorst, aanvoerder van Wolfsburg in het bekerduel met RB Leipzig, in conclaaf met de scheidsrechter

Bij Wolfsburg gaat het vooralsnog crescendo, al kende Weghorst na de trainerswissel - Bruno Labbadia vertrok en Oliver Glasner kwam - wel wat aanpassingsproblemen. "We hebben een nieuwe manier van spelen, waardoor er van mij als spits ook andere dingen gevraagd worden. Ik moet flexibeler zijn. Dat is leuk, een uitdaging."

Trof hij vorig seizoen zeventien keer doel in de Bundesliga, nu staat hij na elf speelronden ook alweer op vijf doelpunten. "Ik ben nu ook reserve-aanvoerder en in de beker ben ik ook echt aanvoerder geweest. Dat geeft wel aan dat de club je enorm waardeert. Dat is fijn voor iedere voetballer."

Veel energie en arbeid

Bij Oranje is hij voor de komende duels met Noord-Ierland (zaterdag) en Estland (dinsdag) - naast de met een bovenbeenblessure kampende vaste kracht Memphis Depay, de al eerder als pinchhitter succesvolle Luuk de Jong en de 18-jarige debutant Myron Boadu - een van de vier centrumspitsen. "Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, denk ik, en zijn eigen vermogen."

Wolfsburg-spits Wout Weghorst gefocust op de bal

"Ik ben iemand die enorm veel energie in een wedstrijd kan leggen en die door heel veel arbeid de verdedigers bezighoudt. Ik kan een rustpunt zijn voor het elftal, omdat ik balvast ben. Ik ben ook zeker iemand met wie je combinatievoetbal kunt spelen. Bij Wolfsburg zit ik dit seizoen al op drie assists en heb ik veel kansen gecreëerd."

Of hij daar de komende week bij Oranje ook aan toekomt, is nog even afwachten. Weghorst valt hoe dan ook met zijn neus in de boter: Nederland staat op het punt zich te plaatsen voor het EK. "Natuurlijk is dat leuk. Maar ik ben allereerst gewoon heel blij dat ik er bij ben en mezelf kan laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl