Oranje
Wijnaldum kritisch ondanks wondergoal: 'Wij kunnen veel beter'

Was zijn tweede goal in Minsk de mooiste in zijn intussen behoorlijk imposante loopbaan in Oranje? Daarover hoeft Georginio Wijnaldum niet lang na te denken. "Ja, veruit."

Met drie treffers en drie assists was Wijnaldum al van enorme waarde in deze kwalificatiecampagne voor het EK. Vanavond loodste hij Oranje met een rake kopbal en een subliem afstandsschot langs Wit-Rusland.

"Het was een moeilijke avond, op een slecht veld", vond Wijnaldum. "Maar we hebben wel met 2-1 gewonnen en dat is gewoon een goed resultaat. We hebben mindere tijden gekend, waarin we niet goed speelden en verloren. Nu is het ook niet goed, maar winnen we wel. Wij kunnen veel beter, dat hebben we ook laten zien. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn."

Georginio Wijnaldum maakte twee treffers tegen Wit-Rusland Pro Shots

Een punt tegen Noord-Ierland op 16 november in Belfast is voldoende voor plaatsing voor het EK. "We zijn blij, maar ook kritisch. Want als je straks op het EK zo speelt tegen de beste teams van Europa, dan word je afgestraft. Al is het tegen betere landen vaak wat makkelijker."

De Ligt maakt zich niet druk om vormdip

Dat Wijnaldum lekker in zijn vel zit, is duidelijk. Dat geldt niet voor Matthijs de Ligt, die ook in Minsk weifelend begon. Hij had de handen vol aan de Wit-Russische reus Denis Laptev, maakte een paar foutjes en moest een keer lijf en leden in de strijd gooien om de spits van een doelpunt af te houden.

"De eerste helft kan beter", moest De Ligt erkennen. "De tweede helft was behoorlijk goed. Dit is een lastige wedstrijd voor een verdediger. Het was een sterke spits, maar ik denk dat als je naar de cijfers kijkt hij niet veel kansen heeft gehad."

De Ligt: 'Weet ook wel dat ik minder zeker oog'

"Ik weet zelf ook wel dat ik minder zeker oog. Een voetballer heeft ups and downs. Op dit moment gaan dingetjes even wat anders. Dat is normaal voor een jonge speler en ik maak me daar ook echt niet druk om. Het belangrijkste is dat ik alle wedstrijden speel. En tot nu toe heb ik nog niet verloren."

In cijfers uitgedrukt is het seizoen van De Ligt bij Juventus en Oranje nagenoeg perfect. En daar gaat het om in het voetbal, weet De Ligt. "Wij zijn altijd van het mooie voetbal. Maar in het buitenland winnen ze ook met mindere uitslagen, dat vinden ze prima. We zijn gewoon weer een stap dichter bij het EK. Een punt in Belfast is voldoende? Ja, maar we zouden Nederland niet zijn als we niet zouden willen winnen."

Bekijk hieronder ook de reacties van Donny van de Beek en Joël Veltman na het duel met Wit-Rusland.

STER reclame