Oranje
De Roon of Van de Beek op Oranje-middenveld: 'Hoor die discussie al anderhalf jaar'

Het is een onderwerp dat in menig voetbalprogramma en koffieautomaatgesprek voorbijkomt: de positie rechts op het middenveld van het Nederlands elftal. Want: moet die de komende interlands voorbestemd zijn aan Marten de Roon of Donny van de Beek?

Vooralsnog geeft bondscoach Ronald Koeman de voorkeur aan De Roon, die de taak als controleur naast zekerheden Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum op zich neemt. Maar al langer is de positie onderwerp van discussie.

"Het ligt eraan tegen wie ze spelen. Als je tegen een goede tegenstander speelt, zou ik het niet doen (Van de Beek opstellen, red.). Maar tegen Noord-Ierland wel. Hij heeft zoveel diepgang, dat is ongelooflijk", vertelt analist Theo Janssen in de uitzending van Studio Voetbal van afgelopen zondag.

Voormalig international Pierre van Hooijdonk is het met Janssen eens. "Je kunt hem nu gewoon op 6 (controlerend op het middenveld, red.) zetten, toch? Hij is een middenvelder die op alle posities kan spelen en doelpunten maakt."

Moet Van de Beek spelen in Oranje? 'Hij heeft al meer dan voldoende laten zien'

Het is een discussie die al lange tijd gaande is, weet ook een van de hoofdrolspelers zelf. "Volgens mij hoor ik die al anderhalf jaar. Ik moet er altijd een beetje om lachen", vertelt De Roon.

"Natuurlijk krijg ik die meningen mee, maar het is niet dat ik er iets mee doe. Ik probeer m'n best te doen en de bondscoach te overtuigen", vervolgt de middenvelder, die deze discussie nog niet beu is. "Nee, ik ben het gewend."

Van de Beek: "Ik denk dat iedereen zichzelf wel opstelt, toch? Uiteindelijk ligt het allemaal aan jezelf. Je moet zorgen dat een trainer niet meer om je heen kan, dat zal ik ook moeten doen."

Balans of omzetting?

Zoals gezegd doet Koeman veelvuldig een beroep op De Roon. Van de laatste tien interlands startte hij acht keer. Alleen de oefenwedstrijd tegen België en de laatste interland, tegen Estland, bekeek de controleur van Atalanta Bergamo vanaf de bank.

"Ik denk omdat de resultaten goed zijn geweest", aldus De Roon. "Er is ook een balans op het middenveld. Als Frenkie en Gini aanvallen en Donny is dan ook nog weg, kan het middenveld open liggen. Dat zijn gedachten die de bondscoach kan hebben."

Van de Beek vervangt De Roon in de halve finale van de Nations League tegen Engeland Pro Shots

Toch zijn de laatste twee zeges die Oranje boekte, 4-0 op bezoek bij Estland en 4-2 uit tegen Duitsland, deels te danken aan een omzetting op het middenveld. Davy Pröpper verving De Roon tegen Duitsland, waarna Nederland stukken beter ging voetballen. Ook tegen Estland speelde de nu geblesseerde speler van Brighton & Hove Albion.

Van de Beek, die na een blessure die hem aan het begin van het seizoen aan de kant hield nu weer in vorm lijkt, kan die positie nu innemen. Hij gaat er alles aan doen het de bondscoach moeilijk te maken. "Door op de training of wanneer ik de kans krijg het te laten zien. Dan maakt de positie, op 6 of op 10, mij niet uit. Als ik maar lekker kan voetballen."

Uiteraard zal De Roon het daar niet bij laten. "Ik wil zeker niet die 'ideale twaalfde man' zijn. Tegen Estland zat ik op de bank en wonnen we. Dan ben ik de eerste die blij is, maar ik ben liever een van de elf."

STER reclame