NOS Voetbal

'Duitsland, Frankrijk, Engeland verslagen en kunnen het nu compleet maken'

Koeman: 'Verdedigen zit in de aard van het Portugese voetbal'

Na de slijtageslag van 120 minuten tegen Engeland staat Oranje aan de vooravond van de finale van de Nations League. De vermoeidheid is er bij het elftal, maar: "Bij succes stap je daar makkelijker overheen", vertelt bondscoach Ronald Koeman.

Op jacht naar de eerste prijs sinds het Europees kampioenschap van 1988 is Portugal zondagavond de tegenstander in Estádio do Dragão in Porto. Een tegenstander die Oranje de laatste jaren nogal eens dwarszat.

Denk maar aan de halve finale van het EK in 2004. Of aan 'De slag van Neurenberg' in de achtste finales van het WK 2006. Of aan de uitschakeling in de groepsfase op het EK van 2012. Telkens waren de Portugezen de Nederlanders te slim af.

De term 'angstgegner' valt dan ook vaak wanneer er vanuit Nederlands perspectief naar Portugal gekeken wordt. Koeman wil daar niets van weten: "Wij hebben geen angstgegner", spreekt hij uit. "En de laatste keer hebben we van ze gewonnen."

Ronald Koeman op de training van zaterdag met zijn selectie

Daarmee doelt de bondscoach op de 3-0 zege in Portugal van vorig jaar maart, de eerste overwinning van Oranje onder leiding van Koeman, die de Portugezen aan het werk zag tegen Zwitserland woensdag.

"Het is typisch een elftal dat niet altijd de bal hoeft te hebben en niet goed hoeft te spelen om te winnen", analyseert Koeman. "Ze kunnen goed verdedigen en hebben een fenomeen voorin."

Koeman kent Portugal en het Portugese voetbal goed. In het seizoen 2005/2006 was hij een jaar coach van Benfica. "Verdedigen zit hier ook in de aard van het land. Wij zijn heel anders opgegroeid. Maar het gaat om winnen. Meer dan ooit, want dit is een finale."

In het duel met de Zwitsers was Ronaldo, het fenomeen waar Koeman het over had, met een hattrick allesbepalend in het behalen van de finale. "Hij doet zelf weinig als ze de bal niet hebben. De anderen lopen dan twee keer zo hard."

Cristiano Ronaldo juicht nadat hij Portugal op voorsprong heeft gezet tegen Zwitserland

Nederland is gewaarschuwd voor de flitsen van Ronaldo. Koeman: "We moeten zorgen dat we bij balbezit onze restverdediging (een voetbalterm waarmee de spelers worden bedoeld die bij een aanval in de defensie blijven, red.) op orde hebben."

In de finale verwacht Koeman meer van zijn aanvalslinie. "We zullen ons moeten verbeteren ten opzichte van de wedstrijd tegen Engeland. Met name in de laatste fase. Ook zullen we voorin meer diepte moeten creëren."

Het winnen van de Nations League zou een prachtig en onverwacht succes zijn voor Koeman met zijn team. "Bij de loting was er paniek in Nederland, maar we zijn er geweldig doorheen gegaan. We hebben Duitsland, Frankrijk en Engeland verslagen en kunnen het nu compleet maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl