NOS Sport

Volleyballers klaar voor stunt bij olympisch kwalificatietoernooi Ahoy

Volleyballers zijn klaar voor stunt op OKT in Rotterdam

De Nederlandse volleyballers kunnen zich dit weekeinde voor het eerst sinds 2004 plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar daarvoor is op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam wel een stunt nodig, met onder meer de VS als tegenstander in de poule.

"Dit zijn de toernooien die je wil spelen, waarvoor je de hele zomer traint", zegt aanvoerder Nimir Abdelaziz. "Als het moment dan daar is, kan je niet wachten om het veld op te gaan."

De lange mannen van Oranje hadden een jaar geleden niet gedacht dat ze nog konden meestrijden om een ticket naar Tokio. Dankzij een verrassend goed WK in september, met een achtste plaats als resultaat, klommen ze van de 25ste naar de 15de plek op de wereldranglijst en dat was goed voor deelname aan het OKT.

Pittige tegenstanders

Nederland treft in Ahoy de komende dagen Zuid-Korea (nummer 24 op de wereldranglijst), België (nummer 12) en de VS (nummer 2). Alleen de winnaar van de poule plaatst zich voor de Spelen van volgend jaar. Gaat het net als bij de vrouwen mis, dan rest nog een laatste intercontinentaal kwalificatietoernooi in januari.

"Of we kans hebben, moet nog blijken", vertelt Abdelaziz. "Het is een lastige poule, met twee landen die hoger staan op de wereldranglijst. En Zuid-Korea is ook een niet te onderschatten team. Het wordt een lastig toernooi, maar we zijn erbij. En als je erbij bent, maak je kans."

Nimir Abdelaziz vanaf de rug tijdens het WK 2018

Bondscoach Roberto Piazza, de ervaren Italiaan die sinds mei aan het roer staat van Oranje, mist op het OKT de geblesseerde middenblokkeerders Michaël Parkinson en Tim Smit. Toch heeft hij vertrouwen in zijn mannen.

"We zijn er zeker klaar voor om hier op hoog niveau te spelen. We moeten ook respect hebben voor de tegenstanders, want we spelen tegen sterke teams. Zeker de Verenigde Staten, die zijn niet bij vergissing de nummer twee van de wereld."

Piazza ziet het als een van zijn taken om zijn spelers beter te maken. "Stel je voor dat elke speler sterker wordt, al is het maar vijf procent, dan wordt het team meteen al meer dan twintig procent sterker."

Brazilië als voorbeeld

Toch zal Oranje, zeker tegen de VS, boven zichzelf uit moeten stijgen. Dat de Nederlandse mannen dat kunnen, bleek vorig jaar op het WK toen een sensationele zege werd behaald op olympisch kampioen Brazilië.

September 2018: Oranje boekt sensationele WK-zege op Brazilië

Hoe gaat Oranje het voor elkaar krijgen om in Ahoy drie keer te winnen? "Natuurlijk kijk je naar de statistieken en ben je bezig met je tegenstander en zijn patronen", vertelt aanvoerder Abdelaziz. "Maar het belangrijkste is uiteindelijk dat je als team goed speelt."

"Dat je merkt dat het goed is wat je op dat moment aan het doen bent. Dan sta je met een goed gevoel in het veld en weet je: als ik de bal nu krijg, dan ga ik hem in slaan".

Thuisvoordeel

Nederland hoopt de komende dagen ook te profiteren van het thuisvoordeel. De selectie is neergestreken in Hotel New York, waar speciaal voor de volleyballers extra lange bedden zijn geregeld, en hoopt dat het publiek in Ahoy voor een oranje ambiance kan zorgen.

"Het ligt er wel aan hoeveel mensen er in Ahoy zitten", lacht Abdelaziz. "Dus ik hoop dat er veel publiek komt en we daardoor het thuisvoordeel hebben. We hebben ook vaak in lege hallen gespeeld, zoals in een WK-poule in een dorp in Bulgarije waar niemand in ons was geïnteresseerd. Dat zijn we wel gewend."

Bondscoach Piazza heeft in ieder geval goede herinneringen aan Nederlandse fans. "Ik was hier in 1997 tijdens het EK volleybal, dat was een geweldige sfeer. Het was echt leuk."

"De Nederlandse fans waren toen de zevende man op het veld. Dus we hebben ze nu ook echt nodig. Als er dit weekeinde een kans komt, zullen de fans er alles aan doen om te zorgen dat we die kans verzilveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl