Belgische hockeyers leggen Spanje over de knie in EK-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Belgische hockeymannen hebben er in de EK-finale in eigen huis geen gras over laten groeien. In het duel waarin ook plaatsing voor de Olympische Spelen op het spel stond, was de wereldkampioen met 5-0 te sterk voor Spanje. Bij rust was het al 4-0 in Antwerpen.

Eerder op de avond had Nederland, dat de eindstrijd had gemist door een 4-3 nederlaag in de halve finale tegen Spanje, brons veroverd door Duitsland met 4-0 te kloppen.

België was niet van plan, zoals Nederland wel overkwam in de halve finales, zich te laten verrassen door de stugge, maar uiterst effectieve Spanjaarden. Het gastland greep de opponent, die in de groepsfase al met 5-0 was verslagen, van meet af aan bij de keel. En met succes.

Strafbank

John-John Dohmen opende al in de tiende minuut de score met een tip-in. Er leek een kink in de kabel te komen toen Nicolas De Kerpel naar de strafbank verwezen werd, maar dat bleek de Belgen geenszins te deren. Kort na het begin van het tweede kwart verdubbelde de vrijgelaten Florent Van Aubel de marge en een minuut later benutte Tom Boon een strafcorner: 3-0.

Victor Wegnez zet een Belgische aanval op Pro Shots

Daarmee was de koek nog niet op in de eerste helft. Nog voor Spanje van de schrik kon bekomen omspeelde Emmanuel Stockbroekx Oranje-kwelgeest Xavi Lleonart om vervolgens genadeloos uit te halen.

Spanje, dat tien jaar geleden voor het laatst in een EK-finale stond, beet na rust meer van zich af. De Belgische doelman Vincent Vanasch gaf echter geen krimp bij de enkele schoten die hij te verwerken kreeg. Aan de andere kant was Alexander Hendrickx doeltreffend uit een strafcorner: 5-0.

Eerste EK-goud

Het is de eerste Europese titel voor de Belgische hockeymannen die twee jaar geleden in de finale verloren van Nederland en zes jaar terug in Boom in de eindstrijd niet opgewassen waren tegen Duitsland.

De finale bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio tegen Argentinië had ook al geen goud opgeleverd, maar vorig jaar werd de ban gebroken met de wereldtitel in het Indiase Bhubaneswar. In India werd Nederland via shoot-outs verslagen.

STER reclame