liveblog
NOS WielrennenAangepast

Mollema 'heel blij' met bijna zekere vijfde plaats

  • Ecuadoriaan Richard Carapaz trekt de Giro naar zich toe
  • Geen grote wijzigingen in laatste bergetappe
  • Ronde eindigt zondag met een tijdrit over 17 kilometer in Verona
  • Mollema vijfde op 5.51
liveblog gesloten

Tijdstraf?

Het lijkt erop dat Roglic tien seconden tijdstraf krijgt. Dat zou dan zijn vanwege het feit dat twee supporters hem meterslang omhoog duwden.

Hij moet in dat geval niet 13 maar 23 seconden goedmaken op Landa om nog derde te worden.

Tijdrit

De 21ste en laatste etappe is een tijdrit van 17 kilometer rond Verona. Maakt Roglic zijn achterstand op Landa nog goed en wordt de Jumbo-Visma-renner derde?

De eerste renner start om 13.40 uur. Dan is dit liveblog er ook weer.

Mollema: 'Heel blij mee'

Mollema bij Eurosport: "Die laatste klim lag me wel. Het was gewoon volle bak stoempen. (...) Ik heb één keer eerder topvijf gereden. Volgens mij heb ik een groot gat voor die tijdrit van morgen. Daar ben ik heel blij mee."

Landa derde

Carapaz houdt zijn voorsprong van 1.54 op Nibali. Landa staat nu derde, maar hij verdedigt een voorsprong van slechts dertien seconden op Roglic. Dat lijkt op voorhand niet genoeg met het oog op de tijdrit van zondag. Mollema vijfde op 5.51.

Klassement

Rituitslag

1 Bilbao
2 Landa
3 Ciccone +0.02
4 Carapaz +0.04
5 Nibali +0.04
6 Kangert +0.15
7 Nieve +0.15
8 Madouas +0.25
9 Majka +0.44
10 Pozzovivo +.044

Mollema op 0.47

Mollema komt binnen op 0.47, Roglic op 0.54. Landa neemt de derde plaats over van Roglic, maar ze zullen in de tijdrit ongetwijfeld weer van stuivertje wisselen.

Bilbao wint

Bilbao wint de rit. Landa tweede. En Carapaz de Giro.

Carapaz versnelt

1 km - De roze trui verhoogt het tempo. Wil hij de rit winnen of doet hij dit om Landa aan een podiumplaats te helpen? De Spanjaard zit in zijn wiel.

Mollema bij Roglic

2 km - Het lijkt erop dat Mollema zijn vijfde plaats behoudt. Hij rijdt voor López en hij verdedigt een voorsprong van 26 tellen op hem in het klassement.

Acht

2,6 km - De voormalige vluchters klampen nog aan bij Landa-Carapaz-Nibali. Acht koplopers nu, met Bilbao, Kangert, Ciccone, Nieve en Madouas er ook nog bij.

Arme Madouas

3,6 km - Madouas en de andere vluchters worden bijgehaald door het treintje Carapaz-Nibali-Landa.

Nibali

4,5 km - Of Landa op het podium komt of niet, Nibali is in elk geval bezig zijn tweede plaats veilig te stellen. Hij had een voorsprong van 22 tellen op Roglic. Dat worden er meer.

Podium?

5 km - Landa, Nibali en Carapaz nog altijd bijeen, op een half minuutje van leider Madouas. Rijdt hier het podium? Landa moet 47 seconden goedmaken op Roglic.

Pech voor López!

6 km - López van zijn fiets af. Ogenschijnlijk door een supporter. Pech voor de Colombiaan.

Terug

6,5 km - Nibali en Carapaz terug in het wiel van Landa. Sterke afdaling van die twee. Roglic niet ver weg.

Slotklim

7 km - Madouas begint aan de laatste klim van deze Giro; de Monte Avena. Volgens de laatste metingen heeft hij 0.22 op de eerste achtervolgers en 0.45 op Landa.

Landa op een minuut

11 km - Madouas is nog altijd de koploper. Op een minuutje volgt Landa. Tien seconden daarachter de groep Nibali/Carapaz/Roglic/Mollema.

López en daarna Landa

12,8 km - Weer López. Carapaz, Landa en Nibali kunnen mee. Roglic in tweede instantie ook. Nu gaat Landa!

López!

13,3 km - Daar gaat López. Carapaz meteen in zijn wiel. De rest keert terug.

Madouas

15,5 km - Madouas alleen op kop. Op de versnelling van de Fransman had niemand antwoord. Hij is ook de bestgeklasseerde vooraan; vijftiende op 20.52 van Carapaz.

Mollema?

17 km - Waar Mollema zit? Rond de tiende positie, nog voor Roglic. Veilig in de groep met favorieten.

Kangert

19 km - Door een aanval van Kangert halveert de kopgroep. Ciccone, Bilbao en Dunbar kunnen mee.

1.40

20,5 km - Nee, de ritwinnaar rijdt niet vooraan. Daarvoor is de voorsprong niet groot genoeg meer. Maar wie plaatst de eerste aanval?

Hoog tempo

21 km - Met Movistar op kop en daarachter Astana gaat de groep met favorieten in een hoog tempo richting de klim.

Croce d'Aune (2de cat.)

22 km - De acht zijn op de voorlaatste beklimming van deze Giro. De Croce d'Aune is 11 kilometer lang à 5.5 procent.

Voorsprong zakt

24 km - De voorsprong slinkt snel: 2.34. De favorieten willen ook voor dagsucces gaan, zo lijkt het. En Landa zal het podium nog op willen. Hij staat nu vierde op 47 seconden van Roglic.

Twee ritwinnaars

29 km - Het zal erom spannen, of de koplopers vooruit blijven. Verschil: 3.25. Het zou voor de tiende keer zijn deze Giro dat de vlucht mag strijden om de ritzege.

Met Bilbao en Ciccone rijden er twee ritwinnaars in de kopgroep. Bilbao won de zevende etappe, Ciccone de zestiende etappe. Nieve werd al eens tweede; hij moest in de dertiende etappe de zege aan Zakarin laten.

Amanuel Ghebreigzabhier

42 km - De onbekende naam vooraan: Amanuel Ghebreigzabhier. De 24-jarige renner uit Eritrea rijdt voor Dimension Data en is bezig aan zijn tweede volledige seizoen bij de profs en ook aan zijn tweede grote ronde op rij. Hij werd vorig jaar 37ste in de Vuelta. Hij reed één keer bij de beste tien in een WorldTour-wedstrijd: hij werd zevende in de zeventiende etappe van de Vuelta.

Drie minuten

45 km - Status quo. De acht hebben drie minuten op het peloton met de roze trui.

Dalen

56 km - Een kleine 35 kilometer dalen tot de voet van de Croce d'Aune (tweede categorie). Daarna volgt de slotklim Monte Avena (eerste categorie).

Kopgroep boven

61 km - De derde van de vijf beklimmingen zit erop voor de koplopers. Ciccone is als eerste boven en schrijft nog wat puntjes bij. De groep-Carapaz volgt op ruim twee minuten.

Acht koplopers

65 km - Nieuwe situatie: acht koplopers. Alle achtervolgers zijn aangesloten bij de vijf vooraan. Kopgroep: Ciccone, Madouas, Capecchi. Kangert, Dunbar, Bilbao, Nieve en Ghebreigzabhier. Verschil met de groep-Carapaz: drie minuten. Nog vier kilometer tot de top van de Passo Rolle.

Situatie

80 km - De vijf koplopers beginnen aan de Passo Rolle met een voorsprong van 1.20 op Ciccone, Madouas en Capecchi. Op ruim twee minuten de groep-Carapaz.

Bilbao en Nieve

92 km - Vijf renners rijden weg uit de groep-Carapaz: Kangert, Dunbar, Bilbao, Nieve en Ghebreigzabhier. Zij komen over tien kilometer aan de voet van de volgende klim, de Passo Rolle (2de categorie). Niet de zwaarste berg, maar wel heel erg lang: ruim twintig kilometer.

Masnada bijgehaald

98 km - Ook Masnada ingelopen. Caruso versnelt en Landa muist mee. Maar dat laat de rest niet gebeuren.

Masnada

100 km - Alles weer bij elkaar? Nee, niet alles. Masnada rijdt nog op kop, maar zijn voorsprong is nog slechts veertig seconden.

Mollema!

105 km - Een groep van klassementsrenners en vluchters is ontstaan in de afdaling van de Manghen. Naast Roglic, Nibali en Sivakov is ook Majka teruggekeerd bij rozetruidrager Carapaz. En nu keert ook Mollema terug!

Masnada boven

116 km - Fausto als eerste boven op de Manghen, het hoogste punt deze Giro (2.047 meter) en hij pakt de Coppi-prijs. Op 1.20 volgen López, Carapaz en Landa. Daar vlak achter, op vijftien seconden: Sivakov, Roglic en Nibali.

Mollema?

117 km - Roglic, Nibali en Sivakov volgen op honderd meter van López, Landa en Carapaz. Van Mollema even geen spoor.

López!

117,5 km - De laatste Astana-renner gaat van kop af en López versnelt! Alleen Carapaz en Landa kunnen mee.

Astana verhoogt tempo

119 km - Onder aanvoering van Astana dunt de groep-Carapaz uit. Mollema stuurt twee renners vooruit: Conci en Ciccone. Het verschil met Masnada: 3.30.

Situatie

126 km - Masnada pakt ruim een minuut op de eerste achtervolgers. De groep-Carapaz volgt op 4.24.

Doelen Masnada

De 25-jarige Italiaan is bezig aan een sterke Giro. Hij won de zesde etappe, werd ook al eens derde en vierde in een rit. Maar met zijn solo nu heeft hij verschillende klassementen in zijn achterhoofd.

Hij staat al eerste in de prijs om de strijdlust en hij staat inmiddels ook eerste in het tussensprint-klassement. Verder hoopt hij tweede te worden in het bergklassement achter Ciccone, daarvoor volstaat een eerste doorkomst op de Manghen zometeen. En dan wil hij ook nog stijgen in het algemeen klassement, waarin hij zestiende staat op 24.50 van Carapaz.

Bovendien kan hij een aardige premie opstrijken als hij als eerste boven is op de Manghen.

Masnada

135 km - Masnada demarreert uit de kopgroep, bij het opdraaien van de Passo Manghen. Het peloton volgt ondertussen al op 3.30.

2.40 al

146 km - De twaalf bouwen hun voorsprong uit naar 2.40. Met Caruso heeft Nibali een mannetje meegestuurd in de vlucht. López heeft Bilbao en Cataldo in de kopgroep. Carapaz heeft Amador vooraan.

Op naar de Passo Manghen

154 km - Over een kleine twintig kilometer komen de twaalf aan de voet van de hoogste berg deze Giro: de Passo Manghen. Een beklimming van 19 kilometer lang.

Minuut

160 km - De twaalf rijden een minuut voor de groep uit. Bestgeklasseerde is Zakarin, hij staat twaalfde op 10.36 van Carapaz.

Bouwman

167 km - Bouwman wil naar de kopgroep toe. Hij krijgt een renner van AG2R mee.

Boven

168 km - De Cima Campo is bedwongen. Hindley komt als eerste boven voor Masnada en Caruso. De twaalf komen boven met 36 seconden voorsprong op de groep met favorieten.

Namen

170 km - Een halve minuut nu voor deze twaalf: Bilbao, Capecchi, Cataldo, Dunbar, Zakarin, Hindley, Amador, Masnada, Kangert, Nieve, Caruso en Ghebreigzabhier.

Elftal

171,5 km - Elf koplopers met een voorsprong van twintig seconden op de groep-favorieten, waar nog slechts 29 renners in rijden. Bij de elf onder anderen Caruso, Zakarin en een Sunweb-renner.

Veel roze

172 km - De tien krijgen niet veel ruimte. De groep met favorieten rijdt op vijftig meter. Veel roze nog te zien, dat van Carapaz en van EF.

Astana

174 km - Astana en Bahrain zijn actief. Tien renners slaan een gaatje naar het kleine pelotonnetje dat nog over is.

Cima Campo

181 km - De weg loopt omhoog, de renners rijden op de Cima Campo. Er worden wat vluchtpogingen gemeld, maar er is nog geen kopgroep.

Hoe is het bij Sunweb?

Op naar Cima Campo

190 km - De eerste van vijf beklimmingen, de Cima Campo, doemt al op. Een berg van tweede categorie. Sturen de favorieten al knechten vooruit? Er zijn al Bahrain-renners gesignaleerd.

Start

194 km - Ze zijn onderweg. De koninginnenrit start.

'Er kan nog van alles gebeuren'

Bergklassement beslist

Veel punten te verdienen vandaag voor het bergklassement, 144 zelfs, maar het zal de strijd om de blauwe trui niet meer spannend maken. Giulio Ciccone is al zeker van de eindwinst. Zijn voorsprong van 163 punten komt niet meer in gevaar.

Een succes dus voor Trek-Segafredo, de ploeg van Bauke Mollema, die vandaag een vijfde plaats in het algemeen klassement verdedigt.

Dit gebeurde gisteren

Etappe negentien van de Giro d'Italia: bekijk hier de samenvatting

11.05 uur

Om 11.05 uur stappen de 143 overgebleven renners op de fiets, circa vijftien minuten later volgt het officiële startsein.

Percorso

Het profiel van de twintigste etappe van de Giro

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog voor de twintigste etappe in de Giro. De renners starten vandaag in Feltre en finishen 194 kilometer en vijf beklimmingen later op de Monte Avena.