liveblog
NOS WielrennenAangepast

Bilbao pakte eerste ritzege in grote ronde, Mollema mikt op toptien in tijdrit


A domani!

Het profiel van de achtste etappe van de Giro

Valerio Conti start zaterdag opnieuw in de roze trui. De kans dat hij de leiding in het klassement verliest is niet al te groot. De renners komen drie heuvels tegen, maar het lijkt toch echt een dag voor de sprinters te worden.

De ploeg van Conti, UAE, kan zich bovendien volledig richten op het verdedigen van het roze, want sprinter Fernando Gaviria is vandaag afgestapt. De grootste kanshebbers op de ritzege zijn Arnaud Démare, Elia Viviani en Pascal Ackermann.

De etappe begint om 11.25 uur, dan zijn we er weer met een liveblog. Tot dan!

Mollema: 'Toptien is een mooi streven voor de tijdrit'

Mollema na eerste week: 'Lastig om in te schatten waar je staat'

Bauke Mollema staat na zeven etappes op een keurige 20ste plaats in het klassement, hij geeft vijftig seconden toe op rozetruidrager Primoz Roglic. "Tot nu toe gaat het goed. Ik voel me prima. De eerste tijdrit was goed en de eerste echte indicatie gaat de tijdrit van zondag zijn."

"Het was redelijk vlak, we hebben nog geen enkele beklimming echt volle bak opgereden met de klassementsmannen, dus het is lastig te zeggen waar iedereen staat."

De tijdrit van zondag is ruim dertig kilometer lang, de renners wacht een beklimming van de tweede categorie. "Ik hoop zondag tijd te pakken op heel wat concurrenten, ik denk dat het een mooie tijdrit voor mij is. Als ik mijn niveau haal, moet een toptien klassering erin zitten."

Coquard doorbreekt hegemonie Groenewegen

Niet Dylan Groenewegen, maar Bryan Coquard heeft de vierde rit in de Vierdaagse van Duinkerke (die zes dagen duurt) gewonnen. De Fransman van Vital Concept was na 180 heuvelachtige kilometers de snelste van een kopgroep van twaalf.

Mike Teunissen kwam als derde over de finish en nam in het algemeen klassement de leiding over van zijn ploeggenoot Groenewegen, die de eerste drie ritten had gewonnen

'Hele peloton in de kopgroep'

De reactie van Valerio Conti: "Het was heel lastig om het roze te behouden. Het leek alsof het hele peloton wel in de kopgroep wilde zitten, maar gelukkig zij wij een sterk team. Ik ben heel blij dat ik nog altijd aan de leiding ga."

Conti in zijn tweede roze trui

Wat gebeurt er in de top van het klassement?

Valerio Conti behoudt de roze leiderstrui. De nieuwe nummer twee van het klassement is José Joaquín Rojas, die 1.32 toegeeft op de Italiaan. Rojas stond voor vandaag vierde.

De toptien van het klassement

De nummer twee tot en met tien hebben hun toptienklassering te danken aan de succesvolle vlucht van donderdag. De nummer tien is nog altijd Sam Oomen, 4.57 achter Conti.

En de favorieten? Die zijn door de aanvallers van vandaag ietsje gezakt, maar de onderlinge verschillen bleven gelijk

De favorieten in het klassement

12. Primoz Roglic +5.24
15. Simon Yates +5.59
16. Vincenzo Nibali +6.03
17. Miguel Ángel López +6.08

De laatste meters van Bilbao

Bilbao pakt in L'Aquila eerste ritzege in grote ronde

De toptien van vandaag

De toptien van de zevende

De winnaar

Pello Bilbao

Zege voor Astana

De Spanjaard Pello Bilbao wint de zevende Giro-etappe! Hij zegeviert voor Tony Gallopin en Davide Formolo, die een seconde of drie seconden toegeven.

Aanval van een Spanjaard

1 km - Op iets meer dan één kilometer gaat Pello Bilbao ervandoor.

Wie wint de etappe?

2 km - De anderen proberen Rojas bij te halen en dat lukt. We hebben zes leiders op de laatste klim: Gallopin, Hamilton, Bilbao, Rojas, Cattaneo en Formolo. Wie wint in L'Aquila?

Rojas leidt in afdaling

3 km - Rojas kijkt en gaat ervandoor. Hij laat de andere aanvallers achter zich en rijdt alleen op kop.

Na een glooiende afdaling van ruim vier kilometer gaan ook de laatste twee kilometer bergop. De finish ligt na een stuk met een stijgingspercentage van elf.

Toch nog een roze droom?

4 km - Rojas knokt zich terug, hij is bij de andere koplopers gekomen, die 1.25 op het peloton hebben.

Van tien naar vijf

7 km - Rojas is gelost uit de kopgroep en kan de roze trui definitief vergeten, maar dat had hij ongetwijfeld al gedaan.

Op kop zien we nog vijf renners: Gallopin, Hamilton, Bilbao, Cattaneo en Formolo.

Wat doen de favorieten?

8 km - Een minuut later is ook het peloton begonnen aan de klim. De favorieten rijden nog in het peloton, maar het is wachten op de eerste aanval. De koplopers hebben 1.14.

We gaan klimmen

9 km - Daar gaan we. De koplopers slaan rechtsaf en beginnen aan de klim.

Finale op punt van beginnen

13 km - Over vier kilometer verlaten de koplopers de hoofdweg en beginnen ze aan de heuvelachtige finale. De voorsprong op het peloton: 1.11.

De namen van de koplopers: Pedrero, Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Cattaneo (Androni), Bilbao, Cataldo, Zeits (Astana), Formolo, McCarthy (Bora), Hamilton (Sunweb) en Henao (Ineos).

José Joaquín Rojas is de best geklasseerde renner, maar hij geeft liefst 2.09 toe op Conti. Na Rojas heeft de Italiaan Davide Formolo de beste papieren, maar Formolo kijkt tegen een nog veel grotere achterstand aan: 6.30.

Kortom: het ziet er goed uit voor rozetruidrager Valerio Conti.

Mollema blikt vooruit op de finale

Mollema blij met de zon: 'Het wordt een pittige dag'

Hoe ziet de finale eruit?

Op negen kilometer van de aankomst verlaten de renners de 'strada statale', de brede hoofdweg. Vervolgens gaat het drie kilometer lang omhoog, met stijgingspercentages tot negen.

Na een glooiende afdaling van ruim vier kilometer gaan ook de laatste twee kilometer bergop. De finish ligt na een stuk met een stijgingspercentage van elf.

Het profiel van de zevende etappe van de Giro

Wat zou Conti denken?

Valerio Conti in de roze trui

25 km - Rozetruidrager Valerio Conti rijdt soeverein in het peloton. Hij heeft een marge van 2.09 op José Joaquín Rojas, maar die rijdt op het moment 2.12 voor hem in de kopgroep.

Dat is geen marge waar Conti erg van schrikt, maar het betekent wel dat anderen in het peloton kans maken op de ritzege. Daardoor kan het een harde finale worden.

Maar ook dat is niet heel bedreigend voor Conti, want hij staat in het klassement 1.41 voor op de nummer twee, Giovanni Carboni.

Voorsprong loopt op

27 km - De voorsprong van de tien koplopers loopt op: 2.11. Daarmee rijdt Rojas virtueel in het roze, maar het is maar de vraag of de sprinter de lastige finale overleeft in de kopgroep.

Kleine twee minuten voor aanvallers

40 km - Perdrero (Movistar) is als eerste boven op de Svolte di Popoli. De tien koplopers rijden 1.51 voor het peloton, waar drie ploegen zich met veel renners laten zien: UAE (voor rozetruidrager Conti), Movistar (voor Landa) en Mitchelton (voor Simon Yates).

Het peloton: UAE, Movistar en Mitchelton

Van elf naar tien

46 km - Het elftal is een tiental geworden. Ook Dario Cataldo (Astana) heeft de kopgroep moeten laten gaan.

De tien koplopers hebben 1.48 op het peloton. Geen van de aanvallers vormt een reële bedreiging voor het roze van Valerio Conti. José Joaquín Rojas is de best geklasseerde renner, maar hij is vooral een sprinter en geeft bovendien liefst 2.09 toe op Conti.

Van dertien naar elf

47 km - Aan kop van de wedstrijd is inmiddels nog een elftal over. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Rubén Plaza (Israel Cycling Academy) hebben de kopgroep moeten laten gaan.

De namen van de overgebleven koplopers: Pedrero, Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Cattaneo (Androni), Bilbao, Cataldo, Zeits (Astana), Formolo, McCarthy (Bora), Hamilton (Sunweb) en Henao (Ineos).

Plaza en De Gendt zakken terug in het peloton

De aanvallers

De kopgroep

49 km - Op de Svolte di Popoli (2de categorie) hebben de aanvallers hun voorsprong van 1.40 op het peloton weer terug. Het gat was even geslonken tot één minuut.

In het peloton zien we de Jumbo-Visma-renners, Primoz Roglic en co, en de roze trui van Valerio Conti vooraan.

Het peloton, met de roze trui en de mannen van Roglic

Over de klim

51 km - De aanvallers zijn begonnen aan Le Svolte di Popoli. Dat is een heuvel van de tweede categorie. De klim is negen kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van vijf. Op het steilste stuk loopt de weg met tien procent omhoog.

De voorsprong van de dertien koplopers zakt van 1.40 naar 1 minuut.

Het gaat echt snel

54 km - Het gaat razendsnel vandaag. Volgens het snelste tijdschema zouden de renners om 15.34 beginnen aan de beklimming van Le Svolte di Popoli, de enige klim van vandaag. Daar beginnen ze dus ruim tien minuten eerder aan. Als het zo doorgaat, finisht de winnaar al tegen 16.40 uur.

Bijna tijd om te klimmen

57 km - De dertien avonturiers hebben nog steeds een voorsprong van zo'n anderhalve minuut op het peloton. Over een paar minuten beginnen ze aan de eerste en enige beklimming van de dag.

De namen: Pedrero, Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Cattaneo (Androni), Bilbao, Cataldo, Zeits (Astana), Formolo, McCarthy (Bora), Plaza (Israel Cycling Academy), De Gendt (Lotto-Soudal), Hamilton (Sunweb) en Henao (Ineos).

Het profiel van de zevende etappe van de Giro

Een samenvatting

63 km - Na meer dan 120 kilometer koers zetten we de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag even op een rijtje:

* Sprinter Fernando Gaviria en Laurens De Plus zijn afgestapt. De Plus was een belangrijke helper voor Primoz Roglic in de bergen.

* De eerste honderd kilometer verliepen erg onrustig. Het tempo lag hoog en veel aanvalspogingen mislukten.

* Een groep van negentien (zonder Nederlanders) pakte een kleine minuut, maar hield het niet vol.

* Op dit moment zijn er dertien renners in de aanval. Zij hebben 1.40 op het peloton.

Valerio Conti in de roze trui

Conti kan redelijk gerust zijn

69 km - De kans dat de roze trui een nieuwe eigenaar krijgt, is niet heel groot met het oog op de kopgroep. José Joaquín Rojas is de best geklasseerde renner, maar hij is vooral een sprinter en geeft bovendien liefst 2.09 toe op Conti.

Na Rojas heeft de Italiaan Davide Formolo de beste papieren, maar Formolo kijkt tegen een nog veel grotere achterstand aan: 6.30.

Aan de andere kant: het moeilijkste deel van de etappe moet nog komen en de kopgroep rijdt ma 1.40 voor het peloton. De kans dat er anderen gaan wegspringen is Conti uitdagen, is nog steeds aanwezig.

De toptien van het algemeen klassement

Anderhalve minuut voorsprong

73 km - Dertien koplopers hebben 1.30 minuut op het peloton.

De namen: Pedrero, Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Cattaneo (Androni), Bilbao, Cataldo, Zeits (Astana), Formolo, McCarthy (Bora), Plaza (Israel Cycling Academy), De Gendt (Lotto-Soudal), Hamilton (Sunweb) en Henao (Ineos).

De kopgroep

Tijd voor een banaan

Het is lunchtijd voor de koplopers

76 km - Net als gisteren hebben we een kopgroep van dertien. De aanvallers hebben 1.34 op het peloton, waar de mannen van rozetruidrager Valerio Conti de achtervolg leiden.

UAE leidt de achtervolging in het peloton

1.20 voor de aanvallers

83 km - Nadat de eerste honderd kilometer buitengewoon onrustig verliepen lijkt de koers in een plooit te vallen. De dertien aanvallers hebben een voorsprong van 1.20 op het peloton.

Voor het eerst is er een kopgroep die erin slaag meer dan een minuut voor het peloton te rijden.

Aanvallers hebben 55 tellen

88 km - We hebben een nieuwe kopgroep. Wie rijden erin? Opnieuw geen Nederlanders in elk geval.

De namen: Antonio Pedrero, José Joaquín Rojas (Movistar), Tony Gallopin (AG2R), Mattia Cattaneo (Androni), Pello Bilbao, Dario Cataldo, Andrey Zeits (Astana), Davide Formolo, Jay McCarthy (Bora), Rubén Plaza (Israel Cycling Academy), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Chris Hamilton (Sunweb) en Sebastián Henao (Ineos).

De Plus was al een paar dagen ziek

Laurens De Plus, afgelopen dinsdag naast Roglic

95 km - Primoz Roglic is in de zevende etappe een belangrijke knecht kwijtgeraakt, want Laurens De Plus heeft de Giro moeten verlaten. De Plus was al enkele dagen niet topfit.

De Belg had de adjudant van Roglic in de bergen moeten zijn, maar die rol zal moeten worden overgenomen door Antwan Tolhoek, Koen Bouwman en Sepp Kuss.

Dat was de kopgroep

101 km - Het waren twintig geweldige kilometers, maar de negentien aanvallers hebben het niet gered. Alle renners zijn weer bij elkaar, maar de volgende aanval zal niet lang op zicht laten wachten.

Kopgroep heeft een halve minuut

De kopgroep

102 km - De kopgroep van negentien heeft een voorsprong van zo'n dertig seconden op het peloton, dat wordt aangevoerd door de helpers van Vincenzo Nibali.

De namen van de aanvallers: Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Bilbao, Izagirre (Astana), Agnoli (Bahrain), Benedetti, Schwarzmann (Bora), Honoré (Deceuninck), Modolo and Carthy (Education First), Madouas (Groupama), Plaza, Sbaragli (Israel Cycling Academy), De Buyst, Van der Sande (Lotto-Soudal), Nieve (Mitchelton), Martens (Jumbo-Visma), Hindley (Sunweb) en Gogl (Trek).

Het peloton

Abandon De Plus

104 km - Een aderlating voor Jumbo-Visma. Laurens De Plus moet de Giro verlaten. De Plus was een van de belangrijkste knechten van Primoz Roglic voor het hooggebergte.

Nog maar twee groepen

110 km - Lang heeft het niet geduurd voor Hamilton, Barbin en Canola. Ze zijn alweer opgeslokt door het peloton.

De kopgroep van negentien heeft een voorsprong van 36 tellen op het peloton. Het verschil was een minuut, maar het peloton komt dichterbij.

Het verschil? 48 seconden

111 km - De negentien koplopers hebben 48 tellen op het peloton, waarin de roze trui en de favorieten rijden.

Precies tussen de koplopers en het peloton rijden nog drie achtervolgers: Enrico Barbin (Bardiani), Marco Canola (Nippo) en Chris Hamilton (Sunweb).

Wie zijn de aanvallers?

Geen Nederlanders in de kopgroep. Wie wel? Rojas (Movistar), Gallopin (AG2R), Bilbao, Izagirre (Astana), Agnoli (Bahrain), Benedetti, Schwarzmann (Bora), Honoré (Deceuninck), Modolo and Carthy (Education First), Madouas (Groupama), Plaza, Sbaragli (Israel Cycling Academy), De Buyst, Van der Sande (Lotto-Soudal), Nieve (Mitchelton), Martens (Jumbo-Visma), Hindley (Sunweb) en Gogl (Trek).

Eindelijk een kopgroepje

120 km - Het is ongelofelijk moeilijk om weg te komen vandaag. Er wordt serieus gekoerst. Soms rijdt het peloton urenlang over de hele breedte van de weg, maar nu rijden de renners in een lang lint. Dat betekent dat het tempo hoog is.

Desondanks is het liefst negentien renners gelukt weg te komen, onder wie een Sunweb-renner. Dat is Jai Hindley.

Gaviria abandon

125 km - Fernando Gaviria heeft de Giro verlaten. De sprinter, die maandag de etappe won na diskwalificatie van Viviani, knijpt in de remmen.

Elia Viviani was de snelste in de sprint, maar werd gediskwalificeerd

Hoog tempo

Het tempo is hoog, het peloton is lang als een lint

Veel aanvallen, geen kopgroep

134 km - Na vijftig kilometer is er nog altijd geen kopgroep, al wordt er continu aangevallen. Het tempo ligt dus hoog.

Wie wint er nou?

137 km - We zijn er vrij zeker van dat Pascal Ackermann, in de paarse trui de tussensprint won, maar de collega-bloggers van de Giro-organisatie denken daar anders over. Zij geven de overwinning aan een andere man(n): Wilco Kelderman.

Niet Ackermann, maar Kelderman wint, volgende Giro-bloggers

Hoe zag het eruit bij de start?

143 km - Terwijl er een nieuwe aanvalspoging bezig is uit het peloton, kijken we nog even terug naar de start in Vasto. Daar deelde Vincenzo Nibali een paar handtekeningen uit.

Vincenzo Nibali deelt handtekeningen uit

Simon Yates, een van de topfavorieten voor de eindzege, keek vast even naar de Trofeo Senza Fine, de beker die hij op 2 juni in Verona in zijn handen hoopt te hebben.

Simon Yates heeft een oogje op de beker

Geen aanvaller, maar Ackermann wint de tussensprint

145 km - Dunne en zijn mede-vluchters zijn bijgehaald. De sprinters konden zich laten zien bij de eerste tussensprint en dat liet Pascal Ackermann zich geen twee keer zeggen. Hij pakt de meeste punten.

Drie aanvallers

147 km - Ook de poging van de twintig renners liep op niks uit. Intussen is Conor Dunne (Israel Cycling Acamedy) ervandoor gegaan. Hij kreeg twee renners met zich mee, maar wie?

Poging twee

155 km - Een nieuwe vluchtpoging, dit keer van 26 renners. De kans is klein dat de klassementsmannen zo'n grote groep laten rijden.

Olympische Spelen naar Italië?

Masnada krijgt een speciaal-shirt ter ondersteuning van het olympische bid voor 2026

Italië hoopt dat de Olympische Winterspelen van 2026 naar Milaan en Cortina d'Ampezzo komen. Ter ondersteuning van die campagne kreeg Fausto Masnada vrijdagochtend een speciaal wielershirt uit handen van Giro-directeur Mauro Vegni.

En waarom Masnada? Hij passeerde donderdag als eerste een speciale lijn op het asfalt, 26 kilometer voor de aankomst.

Drie keer zes

De Olympische Spelen vonden al drie keer plaats in Italië, altijd in een jaar met een 6. De Winterspelen waren in 1956 in Cortina d'Ampezzo en in 2006 in Turijn. Rome organiseerde in 1960 de Zomerspelen. 2026 zou wat dat betreft prima in dat rijtje passen.

Alle renners weer bij elkaar

167 km - De poging van Viviani en zijn mede-vluchters (wie dat zijn, weten we helaas niet) strandt. Nog geen kopgroep dus.

Viviani probeert aan te vallen

170 km - Een grote groep van zo'n twintig renners probeert weg te komen uit het peloton. Sprinter Elia Viviani is een van de vluchters, maar het peloton laat ze vooralsnog niet gaan.

Roze Conti zwaait naar het publiek

Valerio Conti

Wat verwacht Mollema?

Na een paar etappes onder een wolkendek schijnt de zon in Italië. "Dat is wel lekker", zegt Bauke Mollema. "We hebben nog een superweer gehad. Een dagje in de zon doet altijd goed."

Mollema blij met de zon: 'Het wordt een pittige dag'

Uitkijken naar de slotkilometers

De finale van de etappe wordt waarschijnlijk spectaculair. Op negen kilometer van de aankomst verlaten de renners de 'strada statale', de brede hoofdweg. Vervolgens gaat het drie kilometer lang omhoog, met stijgingspercentages tot negen.

Na een glooiende afdaling van ruim vier kilometer gaan ook de laatste twee kilometer bergop. De finish ligt na een stuk met een stijgingspercentage van elf.

Hoe ziet de etappe eruit?

Het profiel van de zevende etappe van de Giro

De renners komen één gecategoriseerde beklimming tegen, Le Svolte di Popoli. Dat is een heuvel van de tweede categorie.

De klim is negen kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van vijf. De top ligt op 46 kilometer van de meet in L'Aquila.

Wat gebeurde er gisteren?

Donderdag verloor Primoz Roglic de roze trui aan Valerio Conti. Daar waren ze bij Jumbo-Vima totaal niet rouwig om. "Dit was wat we een klein beetje probeerden te plannen", zei ploegleider Jan Boven.

Roglic ging aan het begin van de etappe onderuit, maar hield er weinig schade aan over. "Ik viel op mijn kont, maar gelukkig is dat alles. Dat komt waarschijnlijk wel goed."

Conti is de eerste Italiaan in het roze sinds Vincenzo Nibali, Giro-winnaar in 2016. Hij was de best geklasseerde renner in de kopgroep van dertien. Op de enige klim van de dag ging hij ervandoor met Fausto Masnada.

De twee gooiden het op een akkoordje in de finale: Masnada won de etappe, Conti pakte het roze.

Bekijk hier de samenvatting:

Samenvatting zesde etappe Giro: Conti rijdt Roglic uit het roze en gunt Masnada de ritzege

Weekje rust voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft geen verdere schade opgelopen bij zijn val in de Giro d'Italia. Dat heeft een MRI-scan donderdag uitgewezen. Hij moet wel minimaal een week rust houden, voordat hij weer op de fiets stapt.

Na die rustperiode kijkt het team verder naar zijn programma. Het rijden van de Dauphiné is een optie, evenals de Ronde van Zwitserland als voorbereiding op de Tour de France, die al op zijn programma stond.

Buongiorno!

Welkom bij ons liveblog van de zevende etappe van de Ronde van Italië. Een rit die de renners van Vasto naar L'Aquila brengt over 185 kilometer. Dat is een stuk minder dan de 238 kilometer van gisteren.