De wielerkenners van de NOS ANP

De Giro krijgt een nieuwe winnaar, althans een andere dan vorig jaar. Chris Froome won vorig jaar de Ronde van Italië voor Tom Dumoulin en Miguel Ángel López. Die laatste twee zijn er wel, Froome is er niet. Hij focust zich dit jaar op de Tour. Zijn gedroomde opvolger, en ploeggenoot, Egan Bernal brak zijn sleutelbeen en doet dus ook niet mee. Het is dus voor het eerst sinds jaren dat er niemand van Team Ineos (voorheen Team Sky) in de lijstjes van de favorieten voorkomt.

Volgens de wielerkenners kan het zo maar zijn dat Jumbo-Visma na de Giro van 2009 met Denis Mentsjov (toen met Rabobank), nu opnieuw een grote ronde gaat winnen. Volgens de kenners is Primoz Roglic de topfavoriet.

Giro d'Italia: Wielerkenners delen hun sterren uit

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Roglic Roglic Roglic Yates Roglic
**** Dumoulin Dumoulin Yates Roglic Dumoulin
*** Yates Yates Dumoulin Lopez Landa
** Nibali Landa Lopez Dumoulin Nibali
* Lopez Lopez Carapaz Nibali Lopez

Vier keer Roglic en één keer Yates. Dat zijn de keuzes van de wielerkenners van de NOS. Volgens verslaggever Han Kock, die de Giro voor de NOS volgt, is Roglic boven verwachting goed. "Hij won ongeveer alles dit seizoen. Roglic is dit jaar outstanding." De Sloveen was de beste in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en in vorige week nog in de Ronde van Romandië.

1 maart: Roglic (r) troeft Dumoulin af in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten AFP

Ook Gio Lippens, die de Giro op NPO Radio 1 gaat verslaan, is duidelijk. "Hij steekt er met kop en schouders bovenuit. In elke koers van een week waar hij startte won hij. Roglic is tijdrijder en klimmer tegelijk en heeft een sterke ploeg om zich heen." Roglic kan bij Jumbo-Visma onder andere rekenen op Antwan Tolhoek en Laurens de Plus.

Het is maar de vraag of Roglic zijn topvorm kan vasthouden. "Sommigen zeggen dat Roglic te vroeg in vorm is, maar ik neem aan dat zijn ploeg weet wat ze doen", legt Kock uit. "Zelf zegt hij erover dat we dat over twee weken wel zien."

NOS

Niet alleen Roglic, ook Dumoulin komt in elk rijtje voor. "Ik vond dat hij er scherp uit zag. Hij lijkt klaar voor de strijd." Volgens Kock is Dumoulin ook favoriet om de openingstijdrit te winnen. "Het parcours lijkt op dat van Bergen, waar hij in 2017 wereldkampioen wist te worden, dus hij moet hier ook kunnen winnen."

"Tom Dumoulin is een hele bijzondere renner. Hij kan het sloopwerk van een grote ronde prima aan. Dat heeft hij in het verleden met winst en een podiumplek al bewezen. Als je naar zijn uitslagen kijkt van dit jaar valt het op dat hij nog nergens gewonnen heeft", aldus Kock.

Avontuur

Lippens legt uit dat de concurrenten zeker een streepje voor hebben. "Al zegt het voorseizoen niet alles over het eindresultaat, daarvoor is zo'n grote ronde een veel te onzeker avontuur."

Dat kan Kock alleen maar beamen. "Je moet er goed doorheen komen en alles moet mee zitten. Volgens het weerbericht wordt het na het weekend koud en gaat het regenen. Dan moet je als renner er maar voor zorgen dat je gezond blijft."

De dag dat Simon Yates door het ijs zakte ANP

Joris van den Berg is de enige NOS-wielerkenner die Yates bovenaan zijn lijstje heeft gezet. De 26-jarige Brit heeft nog wel iets goed te maken in de Italiaanse ronde.

Lippens ziet dat ook. "Hij was vorig jaar helemaal gesloopt", weet de commentator. Lang stond Yates aan de leiding van het algemeen klassement, maar in de 19e rit zakte hij door het ijs. Yates verloor meer dan 38 minuten en moest de leiderstrui afstaan aan Chris Froome, die door een aanval op de Finestre ook over Dumoulin heen wist te gaan.

Yates verloor alles en werd uiteindelijk 21e. "Maar hij bleek een snelle leerling, want in de Ronde van Spanje wist hij zijn krachten goed te verdelen", vertelt Lippens. "80 procent van die Giro was hij de baas en toen ging het mis. Dat gaat hem niet nog een keer overkomen," voegt Kock eraan toe.

Elia Viviani en Fernando Gaviria in de UAE Tour NOS

Tijdens de eerste week en voor een groot gedeelte ook in de tweede week is het vooral aan de sprinters. "De eerste echte bergrit is pas over twee weken", vertelt Kock. Volgens hem begint de Giro dan pas echt. "We gaan wel een mooie strijd zien tussen de sprinters", voegt Lippens daar aan toe. "Viviani, Gaviria, Ackermann, Ewan en Démare. Er zijn er genoeg, maar helaas geen Nederlanders."

"Misschien Sinkeldam," voegt Han Kock toe. "Het zou toch mooi zijn als hij een rit weet te winnen. Al is Sinkeldam hier vooral om te werken voor zijn sprinter Démare."

Roze trui

Naast het sprinten is er ook nog een andere strijd die we volgens Lippens in de eerste week in de gaten moeten houden. "Het wordt een leuk spel in het begin, want het is goed mogelijk dat een favoriet voor de eindzege ook de tijdrit wint. Dan wil je eigenlijk de roze trui zo snel mogelijk kwijtraken. Je wil je ploeg niet al meteen op kop moeten zetten in de eerste week."

102e Giro d'Italia

Datum Etappe Start Finish km
11 mei 1 Bologna Bologna (San Luca) 8 individuele tijdrit
12 mei 2 Bologna Fucecchio 205
13 mei 3 Vinci Orbetello 220
14 mei 4 Orbetello Frascati 235 finish heuvelop
15 mei 5 Frascati Terracina 140
16 mei 6 Cassino San Giovanni Rotondo 238 heuvelachtige finale
17 mei 7 Vasto L'Aquila 185 finish heuvelop
18 mei 8 Tortoreto Lido Pesaro 239
19 mei 9 Riccione San Marino 34,8 individuele tijdrit
20 mei rustdag
21 mei 10 Ravenna Modena 145
22 mei 11 Carpi Novi Ligure 221
23 mei 12 Cuneo Pinerolo 158 lastige rit
24 mei 13 Pinerolo Ceresole Reale 196 finish bergop
25 mei 14 Saint-Vincent Courmayeur 131 bergetappe
26 mei 15 Ivrea Como 232 bergachtige finale
27 mei rustdag
28 mei 16 Lovere Ponte di Legno 226 bergetappe
29 mei 17 Commezzadura Anterselva 181 finish heuvelop
30 mei 18 Valdaora Santa Maria di Sala 222
31 mei 19 Treviso San Martino di Castrozza 151 finish bergop
1 juni 20 Feltre Croce d'Aune - Monte Avena 194 finish bergop
2 juni 21 Verona Verona 17 individuele tijdrit

STER reclame