De tafel van Studio Voetbal op 8 februari 2015
NOS Voetbal

Positieve rotzakken: Depay, Gudelj en Van den Berg

"In Nederland zouden we wel wat meer positieve rotzakken kunnen gebruiken", sprak Jan van Halst zondagavond in Studio Voetbal. Goede spelers met gif. PSV heeft zo'n speler, Feyenoord, sc Heerenveen en AZ ook, maar hoe zit dat met Ajax?

Bij koploper PSV is Memphis Depay een positieve rotzak. De aanvaller maakte tegen FC Utrecht (3-1) zijn veertiende en vijftiende doelpunt van het seizoen. "Hij heeft zoveel venijn, is constant aan het jagen, op zoek naar vorm", aldus Van Halst.

Volgens Dick Advocaat laat Depay het niet alleen in wedstrijden zien. "Hij doet het ook op de trainingen, spiegelt zich aan Cristiano Ronaldo."

'Depay straalt zoveel venijn uit'

Een ander voorbeeld bij PSV is Andrés Guardado. "Tegen NAC moest hij linksback spelen, maar dat deed hij ook moeiteloos", zei Sjoerd Mossou. "Cocu vergeleek hem met Ronaldinho. Niet qua voetbal, maar hoe hij binnenkomt in de kleedkamer, lachen, lekker trainen, geen zorgen."

"Dat had Marcel Brands goed gezien", aldus Advocaat. "Ze wilden eigenlijk Steven Defour", aldus Mossou. "Toen dat niet gebeurde, kwamen ze bij Guardado uit."

Bij Feyenoord is Colin Kazim-Richards de positieve rotzak. "Maar met minder kwaliteiten dan Depay", voegde Advocaat er snel aan toe.

Afgelopen week maakte sc Heerenveen indruk met een 3-1 zege op Feyenoord en een 4-0 overwinning op PEC Zwolle. Ook in Friesland loopt zo'n type gifkikker. "Joey van den Berg is een klerelijer", zei Van Halst. "Jammer van dat schoppen, maar hij heeft het wel", erkende Jan Mulder.

'Heel bijzonder wat Lodeweges neerzet'

Ajax ontbeert juist een type met gif, zo concludeerden de gasten aan tafel. Ook de nieuwe aankoop Daley Sinkgraven voegt wat dat betreft niets toe. "Een goede speler, maar niet alles wat ze nodig hebben", aldus Mossou.

Dick Advocaat had het wel geweten. Hij had Nemanja Gudelj van AZ gehaald. "Een complete voetballer. Hij kan dat gif geven... Gudelj is geen Sinkgraven, maar hij heeft in principe wel alles wat een topspeler nodig heeft."

Jan Mulder viel Advocaat bij: "Een speler met allure." Volgens Mossou is Gudelj ook een "ongelooflijk goede prof die elk jaar beter wordt".

'Gudelj kan mee in top'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl