2018: Maximilian Wöber in het shirt van Ajax ANP

Het succes van Ajax in de Champions League spreekt in de hele wereld tot de verbeelding. De ploeg van Erik ten Hag ontving complimenten van verschillende prominente voetballers en coaches. Ook een aantal oud-Ajacieden leeft volop mee.

Max Wöber, Amin Younes en Siem de Jong (momenteel door Ajax verhuurd aan Sydney FC) waren tot voor kort in Amsterdam actief. Nu kijkt het drietal reikhalzend uit naar de return tussen Ajax en Tottenham Hotspur. Allemaal hebben ze vertrouwen in een goed resultaat.

"Natuurlijk wordt het een moeilijke wedstrijd, maar Ajax heeft een goede uitgangspositie", zegt De Jong. "Het is ook geen geluk, veel van de overwinningen waren verdiend. Het is lastig voor een Nederlandse club om te strijden tegen de Europese top, maar dit seizoen valt alles op zijn plek."

'Iets buitengewoons'

Volgens Younes, nu speler van Napoli, is het allesbehalve onrealistisch dat Ajax de triple wint. De Duitser gunt zijn oude club na de winst van de beker ook de landstitel en de Champions League.

De durf en moed waarmee Ajax zijn Europese tegenstanders dit seizoen tegemoet treedt, vormen volgens Younes het recept voor het Amsterdamse succes. "En daarbij komt dat de spelers zich inmiddels realiseren dat ze iets buitengewoons kunnen bereiken."

2018: Amin Younes bij Ajax ANP

Max Wöber kan zich wel vinden in Younes' verklaring voor de prestaties van Ajax. De Oostenrijker ziet dat zijn oude ploeg vrij en zelfbewust speelt. "Daarnaast is ook de mix tussen jonge en oude spelers perfect. De trainersstaf is tactisch zeer sterk. Trainer Erik ten Hag houdt zich vaak wat meer op de achtergrond. Een grote rol is dan ook weggelegd voor assistent Alfred Schreuder."

Wöber voelt zich vier maanden na zijn transfer van Ajax naar Sevilla nog zeer betrokken bij de club. Zo was hij er als de kippen bij om zijn voormalig ploeggenoten te feliciteren met de uitschakeling van Real Madrid en Juventus. Op het moment dat de Ajacieden in de kleedkamer nog aan het vieren waren, meldde Wöber zich al via Facetime.

November 2017: Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong Pro Shots

"Natuurlijk denk je weleens: daar was ik ook graag bij geweest. Maar ik heb nog wel het gevoel dat ik mijn steentje heb bijgedragen." In totaal deed de verdediger voor de winterstop in zes Europese duels van Ajax mee.

Wellicht duikt Wöber op 1 juni dan ook wel op in Madrid. Als Ajax de finale heeft bereikt, ligt er ook voor de oud-Ajacied misschien wel een medaille klaar. "Ik hoop echt dat Ajax het toernooi wint. Dan ben ik ook een Champions League-winnaar."

STER reclame