NOS Voetbal

Overmars verklaarde Bosz voor gek na enthousiast appje: 'Nu sla je door'

De schouder van Peter Bosz is nog net niet blauw, maar de trainer van Bayer Leverkusen krijgt in Duitsland veel complimenten over de Europese prestaties van Ajax. "De mensen vinden het geweldig. Ze kijken met plezier naar hun voetbal", zegt de oud-coach van de Amsterdammers.

"Ze vinden het hier ook leuk dat een club buiten de gevestigde orde in de Champions League tot en met het einde meedoet."

Ajax levert Bosz veel complimenten op in Duitsland

Bosz, die in het seizoen 2016/2017 coach was van Ajax, is niet verbaasd over het succes van zijn oude club. "Ik had in augustus contact met Marc Overmars na een voorrondeduel. Ik zei toen tegen hem: 'je kan die Champions League nu ook winnen'. 'Nu sla je door', zei hij toen."

'We moeten niet naar Duitsland kijken'

Volgens Bosz hebben de Europese successen van Ajax, dat woensdag in de halve finales van de Champions League een 1-0 voorsprong verdedigt tegen Tottenham Hotspur, deels te maken met de identiteit van het Nederlands voetbal.

"Je moet kijken naar de waarde van het Nederlands voetbal. Dat kenmerkt zich door avontuur, durf en lef. Een eigen gezicht", vertelt Bosz, zelf een uitdrager van een avontuurlijke voetbalfilosofie.

Peter Bosz samen met Julian Nagelsmann, de jonge maar bewierookte coach van Hoffenheim

Bosz gaat verder: "In Nederland werd er op een gegeven moment geroepen dat we naar Duitsland moesten gaan kijken. Die strijd ga je niet winnen. We gaan nooit harder lopen dan de Duitsers, maar wij hebben wel een manier van voetballen waarmee wij ons kunnen onderscheiden. En dat is precies wat Ajax momenteel doet."

Ondanks alle superlatieven is Bosz de realiteit niet uit het oog verloren. "Deze prestaties van Ajax zijn een incident, helaas. Het hangt ervanaf hoe het elftal er volgend seizoen weer bijstaat. Het is ook uniek dat een club voor het derde seizoen op rij een selectie voor driekwart bij elkaar weet te houden, ook dat zorgt voor succes."

Schot in de roos

De oud-international geeft tot slot ook een compliment aan directeur voetbalzaken Overmars. "Hij heeft z'n nek uitgestoken om het salarisplafond omhoog te trekken, maar ook door voor Nederlandse begrippen dure spelers aan te trekken. Dan moeten die transfers ook raak zijn. Dat zijn Blind, Tadic en Tagliafico."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl