De tafel van Studio Voetbal van zondag 28 april
NOS Voetbal

Ajax favoriet, maar Spurs heeft Mourinho's tactiek in het achterhoofd

Hoe moet Ajax het aanpakken in de halve finales van de Champions League tegen Tottenham Hotspur? Die vraag wordt opgeworpen bij Studio Voetbal. "Het is eerder de vraag hoe Spurs Ajax moet aanpakken!", pareert Kees Jansma.

Het is twee dagen voor het eerste duel in Londen. Aan tafel zit ook Rafael van der Vaart. Opgegroeid in het shirt van Ajax en tussen 2010 en 2012 een van de blikvangers bij de Spurs. Hij speelde vorige maand nog mee bij de openingswedstrijd van het nieuwe stadion.

"Er is wel wat veranderd daar", zegt de voormalig middenvelder. "Ik kwam toen van Real Madrid, het paradijs. En toen kwam ik bij Spurs en daar was het in feite een oude bende. Maar je proefde daar ook zó veel historie. Daar ben ik een beetje verliefd op geworden."

'Spurs was een mooie, oude bende waar ik verliefd op ben geworden'

Met enige weemoed verhaalt Van der Vaart over die mooie, oude bende: "Je zit bijvoorbeeld na de training op een houten bankje. En er waren douches waar geen water uitkwam. En als er wel iets uitkwam, was het koud."

Volgens Van der Vaart is dat in het nieuwe onderkomen, met een capaciteit van ruim 60.000 toeschouwers, wel anders. "Nu hebben ze misschien wel het mooiste stadion ter wereld. Dat maakt wel duidelijk dat ze een volgende stap hebben gemaakt."

De oud-speler verwacht dinsdagavond een Engelse wedstrijd. "Met veel lange ballen, strijd om de tweede bal, veel duels. Het publiek zal zo naar voren zuigen en dan kunnen ze niet anders dan volle bak vooruit, er vol opkletsen en Ajax vast proberen te zetten."

Mourinho's tactiek van 2017

"Ik denk niet dat ze dat gaan doen", stelt journalist Jansma, die van mening is dat Ajax de favoriet is. "Ik moest wel terugdenken aan José Mourinho en de Europa League-finale in 2017 tussen Ajax en Manchester United."

Met zijn tactische plan wist de Portugees het spel van Ajax te ontregelen en de wedstrijd met 2-0 te winnen. "Mourinho liet zijn elftal toen alleen maar lange ballen op Marouane Fellaini geven en sloeg zo het middenveld over."

Op die manier lukte het de jonge Ajacieden destijds niet om het middenveld van United onder druk te zetten en op die manier de bal te veroveren. De Amsterdammers hadden geen antwoord op de tactische zet van Mourinho en waren kansloos.

Hoe moet Ajax Spurs te lijf gaan? 'Tottenham moet zich aanpassen'

"Spurs zal zich moeten aanpassen aan Ajax", gaat Jansma verder. "Ik denk dat ze Ajax het spel laten maken en dan gaan wachten om toe te kunnen slaan in de omschakeling."

Van der Vaart: "Trainer Mauricio Pochettino zal die Europa League-finale ook in zijn achterhoofd hebben. Spurs is voetballend niet beter, al zijn ze ook niet bang. Maar Ajax heeft overal veel respect gewonnen. Waar ik ook kom, iedereen heeft het over Ajax."

'Ten Hag een leuke, normale vent'

Het succes van Ajax - het elftal strijdt nog op drie fronten mee om de prijzen - is ook het succes van trainer Erik ten Hag. Misschien is de Tukker iemand die je qua verschijning niet meteen bij de Amsterdamse club verwacht, maar inmiddels lijkt hij volledig geaccepteerd door pers en publiek.

"Bij Ajax heb je flair en uitstraling nodig. Nu zit er een leuke, normale vent", ziet Van der Vaart. Om daaraan toe te voegen: "Maar daar is niets mis mee."

AD-journalist noemt het 'fascinerend' wat Ten Hag bij Ajax allemaal heeft overwonnen vanaf het moment dat hij er in de winterstop van vorig seizoen instapte. "Zowel intern als extern."

'Fascinerend wat Ten Hag intern en extern allemaal heeft overwonnen'

Mossou: "Hij kwam tijdens een moeilijke periode, mede dankzij het voorval rondom Abdelhak Nouri. En de spelers hadden veel moeite met het ontslag van trainer Marcel Keizer. Ten Hag kwam eigenlijk als ongenode gast binnen op een feestje."

Vertrek?

Nu Ten Hag met Ajax is doorgedrongen tot de beste vier voetbalclubs van Europa groeit de aandacht rondom de club. En de oefenmeester zet zichzelf op de kaart, wat kan leiden tot interesse van andere clubs.

Zo vertrok Peter Bosz na de Europese campagne van 2017 naar Borussia Dortmund. "Als ik Ten Hag was, zou ik na dit seizoen zeggen dat het mooi is geweest bij Ajax", stelt Pierre van Hooijdonk.

"Het hangt ervan af wat er komt", meent Mossou. "Bij Bayern Munchen heeft hij gewerkt, dat is een speciaal verhaal. In bijna alle andere gevallen kan hij niet veel beter krijgen dan dat hij nu heeft."

Jansma: "Hij zal altijd zichzelf blijven, want hij vindt het trainen oprecht heel leuk. En waarom zou hij dan weggaan bij Ajax?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl