Formule 1-coureur Max Verstappen EPA

Lewis Hamilton heeft de eerste trainingen bij de opening van het Formule 1-seizoen gedomineerd. De wereldkampioen was in beide sessies met zijn Mercedes de snelste op Albert Park in Melbourne. Max Verstappen nestelde zich met zijn Red Bull-bolide met Honda-motor in de top, maar de eerste serieuze test is pas zaterdag tijdens de kwalificatie.

Hamilton hield een goed gevoel over aan de eerste trainingsdag. "Het was fijn om weer het circuit op te gaan. Het was lekker weer, er zat veel publiek en ik kreeg een positief gevoel van het rijden in deze bolide. Hier houd ik het meeste van", aldus de regerend wereldkampioen.

Verstappen was vooral verheugd zijn dat hij zijn rondjes in Melbourne zonder problemen kon afwerken. Dat hij in de eerste training de vierde en in de tweede sessie de derde tijd neerzette, was vrijdag van ondergeschikt belang. De keuze om de krachtbron van Renault in te ruilen voor Honda lijkt vooralsnog geen slechte.

Billen bloot

"Het zijn slechts vrije trainingen, maar het voelt goed", zei de Nederlander na de eerste schermutselingen. "Ik ben blij dat de dag probleemloos is verlopen. Elke bocht kan nog sneller. We hebben in elk geval veel data te analyseren."

"We krijgen zaterdag pas voor het eerst te zien hoe de krachtsverhoudingen echt liggen. Dan moeten alle teams met de billen bloot", stelde teambaas Christian Horner van Red Bull vrijdag nuchter vast.

Hamilton zette in de eerste training de toon met 1.23,599. Hij was 0,038 seconde sneller dan zijn grote rivaal Sebastian Vettel (Ferrari). De Duitser heeft dit seizoen Charles Leclerc als teamgenoot en die liet zien een geduchte concurrent te worden. Leclerc zette de derde tijd neer, op 0,074 seconde van vijfvoudig wereldkampioen Hamilton.

Verstappen handhaafde zich keurig in de top met 1.23,792. Zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly, de vervanger van de naar Renault vertrokken Daniel Ricciardo, gaf 1,3 seconde toe op Hamilton. Door een spin van Alexander Albon, nieuweling bij Toro Rosso, werd de eerste training korte tijd opgehouden.

Flink gat

Verstappen reed in de tweede training lange tijd op de mediumband. Dat leverde hem een plaats in de middenmoot op. Toen de Nederlander de softband op de bolide liet zetten, schoot hij direct naar de derde plaats achter het Mercedes-duo Hamilton (1.22,400) en Valtteri Bottas (1.22,648). Het gat was wel groot: acht tienden.

De Ferrari's vielen wat terug. Vettel, de afgelopen twee jaar winnaar van de openingsrace in Australië, eindigde als vijfde. Zijn oude teamgenoot Kimi Räikkönen, dit seizoen rijdend voor Alfa Romeo, was de nummer zes.

"Het was een lastige dag voor ons. We zijn nog niet waar we willen zijn", zei Vettel na de eerste twee vrije trainingen. "Dan heb ik het niet alleen over de rondetijden, maar vooral over hoe de auto voelt en hoe hij zich gedraagt. Ik wist niet echt een lekker ritme te vinden."

Huiswerk

"Mercedes heeft het huiswerk goed gedaan", constateerde Verstappen. "Aan de rondetijden van dat team kunnen we nog niet tippen." Over Ferrari was hij minder uitgesproken. "De snelheid van Ferrari kan ik nog niet beoordelen."

Zijn teamgenoot Gasly vond het een positieve dag voor Red Bull. "Er is nog veel ruimte voor verbetering."

De Grand Prix van Australië is zondag de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen. De start is om 6.10 uur Nederlandse tijd.

Uitslagen trainingen Grand Prix van Australië

STER reclame