Drenthe wil meer toeristen trekken: 'Stilstand is achteruitgang'
Roel Pauw
Verslaggever
Roel Pauw
Verslaggever
"Wij hebben nog steeds de hoop dat de Formule 1 naar Assen komt", zegt Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe. De provincie, die het voor een belangrijk deel van het toerisme moet hebben, probeert al een tijd om de sport naar het TT-circuit te halen. "We hebben een vliegveld in de buurt, hotels hebben al allemaal kamers in optie staan. Dus waarom moeilijk doen, als we de mensen hier gewoon kunnen ontvangen?"
Op zich gaat het goed met het toerisme in Drenthe. Volgens Crum laten recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien dat de provincie beter scoort dan de rest van het land. Maar het kan altijd beter en stilstand is achteruitgang.
Soms heb je als provincie ook gewoon geluk: vorig jaar promoveerde FC Emmen voor het eerst in zijn bestaan naar de Eredivisie. Dat gaf een enorme boost aan het 'Drenthe-gevoel'. "Het is gigantisch gaan leven. Iedereen wil erbij horen", zegt Jos Schaart van Noaberschap United, de maatschappelijke poot van FC Emmen.
Ook op het provinciehuis heerst een positief sentiment ten aanzien van de club en daarom was het geen enkel probleem om wat geld los te peuteren voor aanpassingen aan het stadion, die nodig zijn voor een eredivisieclub: betere geluidsinstallatie, betere veiligheidsvoorzieningen, snellere toegangspoortjes om de grotere bezoekersaantallen te kunnen verwerken. "Dat geld was vanuit de club niet beschikbaar, maar de provincie heeft ons goed bijgestaan."
Onder een afdak staat een clubje mannen te kijken bij de training van het eerste elftal. Ook zij vinden het goed te verdedigen dat de provincie bijspringt: "Het succes van FC Emmen straalt af op heel Drenthe, dus het is logisch dat de provincie dan ook een beetje meebetaalt."
'Te weinig te beleven'
De PvdA is volgens hen de partij met het grootste voetbalhart, de SP misschien ook nog wel. En de VVD, vanuit het ondernemersbelang. GroenLinks en D66 hebben volgens hen minder met voetbal.
Behalve voor een subsidie heb je de provincie soms ook nodig als je praktische zaken voor elkaar wilt krijgen. Johan Lubbers is directeur van het Hello Festival, een muziekevenement dat in korte tijd flink is gegroeid. "We zijn heel kleinschalig begonnen, bij een zaalvoetbalclub. We vonden dat er te weinig te beleven was in Emmen."
Dit jaar verwacht het festival zo'n 40.000 bezoekers, twee keer zoveel als vorige jaar. In de line-up staan grote namen zoals Lenny Kravitz, Keane en Kraantje Pappie. Maar er moet nog heel veel gebeuren.
"De plek waar we nu zitten heeft nu als bestemming recreatieterrein, maar dat moet evenemententerrein worden, want dan kun je ook andere voorzieningen aanleggen. Op dit moment is er bijvoorbeeld nog geen elektriciteit, geen stromend water en ook de toegangswegen kunnen nog wel wat beter. Dat is echt iets wat de provincie moet regelen."
Krimpregio
En de provincie krijgt er ook wat voor terug. "We zitten hier in een krimpregio, maar dank zij al die toeristen kun je allerlei voorzieningen toch overeind houden: een supermarkt, of een zwembad dat anders dicht zou moeten. Fietspaden die worden onderhouden en ga zo maar door", zegt Astrid Crum.
Ook de werkgelegenheid krijgt er een boost door, zegt Crum. "Eén op de vijftien banen in Drenthe is gerelateerd aan de vrijetijdssector. Er zijn zelfs gemeenten waar dat één op de drie is."