NOS Sport

Skiër Paris pakt met WK-goud op Super G eerste grote titel

Paris pakt met WK-goud op Super G eerste grote titel

Dominik Paris is in het Zweedse Are wereldkampioen op de Super G (reuzenslalom) geworden. De 29-jarige Italiaan hield de Oostenrijker Vincent Kriechmayer en Johan Clarey uit Frankrijk net achter zich. Het is voor de winnaar de eerste grote titel uit zijn loopbaan.

Paris schreef al twaalf wereldbekerwedstrijden op zijn naam (tien afdalingen, twee Super G's), maar kwam op de grote toernooien niet verder dan een zilveren plak op de WK-afdaling in 2013 in het Oostenrijkse Schladming.

Dit keer was het wel goed raak. De Italiaan ging als derde van start, nam veel risico en maakte pas in de voorlaatste bocht zijn eerste foutje. Dat kostte hem wat tijd, maar hij hield net genoeg over.

Zo maakte Vincent Kriechmayr, de leider in de wereldbekerstand, in het slotstukje liefst nog 0,40 goed, maar dat bleek aan de finish 0,09 te weinig voor goud.

Clarey oudste medaillewinnaar ooit

Johan Clarey bleef eveneens op 0,09 steken. De 38-jarige Fransman skiet al sinds 2004 aardig mee in de wereldbeker en pakte vorige week op de Super G in Kitzbühel de vijfde podiumplek uit zijn loopbaan met een tweede plaats. Die prestatie herhaalde hij in Are.

Clarey is met zijn 38 jaar en 29 dagen nu de oudste skiër met een podiumplaats op de WK skiën.

Nederlander 31ste

Namens Nederland stond Maarten Meiners aan de start. De 26-jarige Naardenaar is doorgaans actief op het tweede niveau (Europa Cup), maar stond al op z'n vijfde WK. In 2013 werd hij twintigste op de combinatie. Dit keer eindigde hij bij de Super G op de gedeelde 31ste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl