NOS Schaatsen

Hamar past in Vissers leerproces, Mulder aast op wereldbekerfinale

Mulder wil z'n seizoen redden in Hamar, Visser gewoon lekker schaatsen

De een pikt de wereldbekerstrijd in Hamar mee om nog even lekker te schaatsen, de ander hoopt in het Vikingskipet zo hard te gaan dat er nog een mooie afsluiting van het seizoen in het verschiet komt te liggen. Veel Nederlandse toppers ontbreken op het Noorse ijs, maar Esmee Visser en Michel Mulder zijn dus wel van de partij.

Visser staat tweede in het klassement van de 3.000/5.000 meter. En dat wil ze graag zo houden. Maar dat is niet de belangrijkste reden geweest om naar Scandinavië af te reizen.

De zondag 23 jaar geworden stayer, die een jaar geleden als een duveltje uit het doosje naar olympisch goud op de vijf kilometer reed, zit midden in een leerproces, zoals ze zelf zegt. En daarom wil ze zo veel mogelijk in actie komen.

"Om ervaring op te doen. Om te ervaren hoe het is om zo'n druk programma te hebben. Dan weet ik de komende seizoenen beter hoe ik het wil indelen. En ik moet zeggen dat het best pittig is. Het vele reizen ben ik niet gewend. En op al die wedstrijden wil ik toch het beste van mezelf laten zien. Er ligt wat meer druk op en dat is best wel heftig."

Esmee Visser op weg naar het baanrecord op de 5.000 meter in Heerenveen

Ook vorige week bij de NK in Heerenveen voelde ze die druk. Omdat de luchtdruk laag was, vermoedden velen dat Visser wel een baanrecord zou kunnen rijden op haar favoriete afstand. En dat lieten ze haar weten ook. "Heel veel berichtjes met 'dat doe jij wel even'. Maar voor mij was het een trainingswedstrijdje naar de WK afstanden toe. Waarom zou ik dan een baanrecord moeten rijden?"

Maar ze deed het wel. "Ja, ik ben gewoon goed in vorm. Dat betekent dat ik goed bezig ben en dat mijn basisniveau heel hoog is. Het is goed voor mij om het wedstrijdritme vast te houden. Daarom denk ik dat het niet slecht hoeft te zijn om hier in Hamar te rijden. En ik kan ook even zien hoe de concurrentie ervoor staat."

Punten sprokkelen

Voor Michel Mulder staat er veel meer op het spel. De sprinter heeft zich niet weten te kwalificeren voor de WK afstanden van volgende week, maar is nog wel in de race voor de World Cup-finale in Salt Lake City. "Als ik nog wat punten kan sprokkelen, kan ik mij daar nog voor plaatsen. Er mogen er twaalf starten in Salt Lake en ik sta nu zestiende. Als ik hier twee goede races rijd, hoop ik erbij te komen."

Michel Mulder, snel op de 500 meter bij de NK sprint

Zijn 500 meter van afgelopen zondag in Thialf belooft veel goeds. Mulder ging rond in 34,62. Slechts zeven keer is de 32-jarige Zwollenaar sneller geweest in zijn loopbaan, meestal in Salt Lake en Calgary, op hoogte dus. Dat zegt wel wat over die race van afgelopen weekeinde.

Bevestiging

"Ja, dat was inderdaad een hele goeie. Het was heel fijn om weer eens zo hard te gaan. Het was een bevestiging van dat het er nu in zit. Dat vond ik wel heel mooi. Ik wil hier ook heel hard rijden. Ik heb dit seizoen nog niet een toptienplek gereden. Dus dat is wel een uitdaging: er dichterbij komen. En stiekem denken aan de topvijf of misschien het podium."

Aan de motivatie zal het niet liggen. "Ik wil op hoog niveau wedstrijden rijden. Als ik geen WK rijd, moet ik zorgen dat ik op de World Cup-finale in Salt Lake sta. En dan moet ik heel hard rijden hier. Dit zijn kansen voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl