Talentvolle Tsitsipas wipt titelverdediger Federer uit Australian Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor titelverdediger Roger Federer zit de Australian Open erop. De 37-jarige Zwitser redde het in de achtste finales niet. In Melbourne was de talentvolle Griek Stefanos Tsitsipas in vier sets te sterk: 6-7 (11), 7-6 (3), 7-5 en 7-6 (5).

De 20-jarige Griek werd een maand nadat Federer zijn profdebuut in juli 1998 had gemaakt, geboren. Toch speelde de nummer 15 van de wereld als een gewiekste veteraan.

Hij tenniste met bravoure, was niet vies van foefjes als tijdrekken en liet uitgerekend op de twaalf breekpunten van de Zwitser (alle onbenut) zijn beste spel zien. Federer had bijvoorbeeld in de tiende game van de tweede set een setpunt. Dat werd door Tsitsipas vakkundig weggewerkt.

Slordig

De zesvoudig winnaar speelde slordig en dat kon hij zich niet veroorloven. De Griek pakte de grote punten en met een dijk van een tiebreak de winst.

Stefanos Tsitsipas in Australië AFP

"Ik ben momenteel de gelukkigste man ter wereld", riep de stuntende Griek na afloop. "Roger is een legende. Hij heeft de afgelopen jaren zo'n goed tennis laten zien. Hij is mijn idool sinds mijn zesde."

Tsitsipas bleef de hele partij bij de les. "Ik ben geduldig gebleven, slaagde erin de breekpunten weg te werken. Dat was erg belangrijk", analyseerde de Griek zijn verrassende zege.

Federer gaat Roland Garros spelen

Federer liet op de persconferentie na afloop weten dat hij dit jaar - voor het eerst sinds 2015 - Roland Garros weer zal spelen. "Ik zit in een fase dat ik vooral wil genieten en ik heb ook het gevoel dat ik geen lange rustpauze hoef in te lassen. Dus ik speel Roland Garros."

Federer gaat Roland Garros dit jaar wel spelen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de kwartfinales stuit Tsitsipas, die tot dusver de vierde ronde op Wimbledon als beste resultaat op een grandslamtoernooi had staan, op de Spaanse routinier Roberto Bautista Agut.

Bautista Agut wint thriller van Cilic

Bautista bereikte voor het eerst in zijn loopbaan de kwartfinales van een grandslamtoernooi. De Spaanse tennisser haalde de laatste acht door in een slopende marathonpartij de Kroaat Marin Cilic te verslaan: 6-7 (6), 6-3, 6-2, 4-6, 6-4.

Roberto Bautista viert zijn zege op Marin Cilic EPA

De als zesde geplaatste Kroaat, vorig jaar nog finalist in Melbourne, grossierde in de vier uur durende partij in fouten: tegenover 65 winners stonden 73 afzwaaiers.

Service

In de vierde set had Cilic zijn service eindelijk op orde, maar bij 4-4 in de vijfde set ging het ineens fout. Bautista, als 22ste geplaatst, brak diens opslagbeurt en sloeg toe op zijn eerste matchpoint.

STER reclame