Ritsu Doan (l) en Yuya Osako vieren een goal in de halve finale van de Azië Cup
NOS Voetbal

Japan naar finale Azië Cup na zege op Iran

Japan heeft voor de vijfde keer de finale van het toernooi om de Azië Cup bereikt. De viervoudig kampioen rekende in de halve finales met Iran af: 3-0.

Het was in Abu Dhabi de dag van Yuya Osako. De 28-jarige aanvaller van Werder Bremen nam de eerste twee treffers voor zijn rekening.

Curieuze openingstreffer helpt Japan naar finale Azië Cup

Osako stuurde na een klein uur Takumi Minamino op avontuur. De aanvaller van Red Bull Salzburg struikelde in een duel, waarna vijf Iraniërs claimden dat er niets aan de hand was. Ze letten daardoor niet op en gaven de snel opgekrabbelde Minamino alle tijd voor een voorzet, die door Osako binnen werd gekopt.

In de 67ste minuut maakte Osako er uit een strafschop 2-0 van na hands van Morteza Pouraliganji. Na een snelle dribbel schoot Genki Haraguchi in blessuretijd de 3-0 binnen.

Doan en Jahanbakhsh

FC Groningen-speler Ritsu Doan stond in de basis bij Japan en werd in de 89ste minuut gewisseld. Voormalig AZ-speler Alireza Jahanbaksh deed 71 minuten mee bij Iran.

Dinsdag is de andere halve finale van de Azië Cup tussen Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. De finale is vrijdag om 15.00 uur in Abu Dhabi.

Quieroz stopt ermee

Na afloop van de verloren halve finale maakte de bondscoach van Iran, Carlos Quieroz, bekend dat hij er na acht jaar mee stopt.

Carlos Quieroz langs de lijn tijdens de Azië Cup

"And now, the end is near", citeerde de Portugees uit het nummer My Way van Frank Sinatra. "Ik ben blij en trots om te kunnen zeggen dat ik het op mijn manier gedaan heb."

De 65-jarige Quieroz had gehoopt Iran aan zijn eerste prijs sinds 1976 te helpen. Hij was eerder onder meer bondscoach van Portugal en trainer van Real Madrid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl