Michael van Gerwen Orange Pictures

Michael van Gerwen blijft op koers voor zijn derde wereldtitel darts. De Brabander versloeg in de achtste finales Adrian Lewis met 4-1.

Beide kemphanen troffen elkaar twee keer eerder op het WK, tijdens de edities van 2012/2013 en 2013/2014. Toen trok Van Gerwen met respectievelijk 5-4 (kwartfinale) en 6-0 (halve finale) aan het langste eind.

'Mighty Mike' bleek ook ditmaal een maatje te groot voor de Engelsman, al haperde de motor van de Nederlander in de derde set kortstondig.

Na twee bijna probleemloze sets gaf Van Gerwen in set drie een 2-0 voorsprong in legs uit handen. Lewis sloot af met een indrukwekkende tiendarter, nadat de Nederlander vijf pijlen had gemist om op 3-0 te komen.

In plaats daarvan werd het 2-1. Van Gerwen liet zich echter niet van de wijs brengen. Set vier kende weliswaar een spannend verloop, maar de nummer één van de wereld trok de beslissende leg gedecideerd naar zich toe.

In de vijfde set draaide het ook uit op een vijfde en beslissende leg. Hierin toonde Van Gerwen andermaal zijn klasse, met een twaalfdarter.

Benito van de Pas Getty Images

Benito van de Pas bereikte eerder op de avond de achtste finales. De 25-jarige Tilburger rekende in het Londense Alexandra Palace moeizaam af met de Spanjaard Toni Alcinas: 4-2 (3-1, 3-1, 2-3, 2-3, 3-2, 3-2).

Van de Pas had in de weinig hoogstaande partij in de eerste twee sets aan een breek genoeg om een 2-0 voorsprong te nemen.

Alcinas, in de eerste ronde nog de bedwinger van de als derde geplaatste Peter Wright, stribbelde vervolgens tegen. Van de Pas miste in het derde bedrijf vier pijlen om de set binnen te slepen en dat kwam hem duur te staan.

Ook in de vierde set faalde Van de Pas op de beslissende momenten. Op 2-0 en 2-2 miste hij dubbels, waardoor Alcinas kon profiteren.

De Tilburger bleek uiteindelijk op tijd bij de les en sloot het treffen met een uitstekende leg winnend af. Van de Pas treft vrijdag bij de laatste zestien de Noord-Ier Brendan Dolan.

Anderson

Tweevoudig WK-winnaar Gary Anderson en Chris Dobey vermaakten het publiek op fantastische wijze. Engelsman Dobey had in de vorige ronde Vincent van der Voort uitgeschakeld en maakte het Anderson niet makkelijk. De als vierde geplaatste Schot trok uiteindelijk aan het langste eind (4-3) en plaatste zich zo voor de kwartfinales.

Uitslagen 27 december

Michael van Gerwen (Ned) Adrian Lewis (Eng) 4-1
Gary Anderson (Sch) Chris Dobey (Eng) 4-3
Benito van de Pas (Ned) Toni Alcinas (Spa) 4-2
Michael Smith (Eng) John Henderson (Sch) 4-2
Luke Humphries (Eng) Dimitri van den Bergh (Bel) 4-1
Devon Petersen (ZAf) Steve West (Eng) 4-2

STER reclame