Zonderland zat ontspannen achterover: 'Een topoefening was dit'

Epke Zonderland betrad voor het eerst sinds 2014 weer eens de hoogste trede van het erepodium. Hij kwam in de finale als tweede van de acht in actie, maar kon na een voortreffelijke oefening rustig achteroverleunen.

"Een topoefening was dit", zei Zonderland kort na de finale. "Ik was behoorlijk zenuwachtig, zoals altijd. In de training ging het zo goed, maar dan moet je het toch maar even waarmaken."

En dat waarmaken, deed Zonderland zonder een spoor van twijfel. Zijn oefening met vier vluchtelementen werd 0,300 hoger beoordeeld dan de oefening van de Japanner Kohei Uchimura.

Zonderland maakt indruk in finale aan de rekstok Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Als de oefening gewoon loopt zoals je gehoopt had, dat is zo'n fijn gevoel. Dat alles klopt", aldus Zonderland. "Wat er dan ook gebeurt, dan is je missie geslaagd."

Na Zonderland kwamen nog zes turners in actie, maar die kwamen niet in de buurt van de score (15,100) van de 32-jarige Fries. "Bij Uchimura had ik het wel voor mogelijk gehouden. Dat was een ontzettend spannend moment nog", aldus Zonderland.

"Maar ik zat er met een goed gevoel. Toen hij zijn oefening afgerond had, had ik het gevoel dat het krap zou zijn, maar dat ik hem wel voor zou blijven."

Bert

Zonderland kende een bijzondere aanloop naar de WK in Doha. Omdat hij op 13 oktober vader is geworden, was hij een dag later dan de andere Nederlandse WK-deelnemers afgereisd naar de wereldtitelstrijd. "Dat was toch wel een opoffering die ik moest brengen", bekende Zonderland, wiens gedachten na het veroveren van het goud meteen naar zoon Bert Eize gingen.

"Ja, ik mis hem natuurlijk ook heel erg. Maar als je dit bereikt, is het wel de moeite waard geweest. Jazeker, deze is voor Bert."

Sneijder heeft genoten: 'Nederlanders presteren op moment suprême'

STER reclame