Dalalojan grijpt op unieke wijze verrassend WK-goud op meerkamp Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Artoer Dalalojan heeft bij de WK in Doha op unieke wijze de wereldtitel op de individuele meerkamp veroverd. De Rus eindigde samen met de Chinees Ruoteng Xiao in een uiterst spannende finale na zes toestelrondes op een gelijk totaal: 87.598.

Bij een gelijke eindstand wordt bij beide turners de laagste toestelscore geschrapt. Bij Dalalojan was dat 13.400 op paard/voltige, bij Xiao 14.133 op vloer. Zodoende greep de Rus op historische wijze goud en de Chinees zilver.

Een dergelijke situatie is nog nooit voorgekomen in een meerkampfinale op de WK. Het podium werd gecompleteerd door Dalalojans landgenoot Nikita Nagornij (86.331).

De beslissende turnoefening van Dalalojan in de meerkampfinale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 22-jarige Dalalojan verbeterde met de winnende score zijn kwalificatietotaal (84.572) aanzienlijk. De Rus turnde zijn beste onderdelen in het tweede deel van de finale. Na drie toestelrondes (vloer, paard voltige en ringen) bezette hij nog de zesde plaats.

Met zijn vierde onderdeel (sprong) meldde hij zich dankzij een uitstekende score van 15.133 direct op plaats twee, waarna hij in de vijfde ronde op brug zijn beste en - zo bleek later - beslissende toesteloefening liet zien.

Spectaculaire finaleronde

Hij nam direct de eerste plaats over van regerend wereldkampioen Xiao (22), met nog één ronde te gaan: rekstok. In de spectaculaire finaleronde moest Xiao 0,068 goedmaken om de Rus te passeren.

Dalalojan kreeg 14,166 punten voor zijn rekoefening. Haalbaar voor de Chinees, die in de kwalificaties nog 14,433 had geturnd en zaterdag een van de tegenstanders is van Epke Zonderland in de toestelfinale.

Xiao, vorig jaar de eerste allroundkampioen na een hegemonie van negen jaar van de Japanner Kohei Uchimura, kwam echter uit op 14.233, waardoor hij op hetzelfde totaal als Dalalojan uitkwam. Na het aftrekken van de slechtste oefeningen kwam Dalalojan op de eerste plaats terecht.

Artoer Dalalojan en zijn landgenoot Nikita Nagornij op het podium EPA

Dalalojan maakte vorig jaar z'n internationale debuut op de EK, waar hij meteen zilver pakte op de meerkamp en goud op sprong. Bij de EK van dit jaar won hij goud op sprong en brug. Hij is de eerste Russische winnaar van de WK-meerkamp sinds Nikolaj Krjoekov (1999).

Nagornij maakte het Russische succes compleet door dankzij een prima rekoefening het brons weg te kapen voor de neus van de Amerikaan Samuel Mikulak, die na vijf toestellen nog derde stond.

STER reclame