NOS Sport

Niemand bij Oranje twijfelt aan zevende Europese korfbaltitel

Nederlandse korfballers rekenen op zevende EK-titel

"Ik verwacht dat wij heel erg goed zijn en dat wij deze wedstrijd absoluut gaan winnen." Wim Scholtmeijer, de bondscoach van de Nederlandse korfballers, twijfelt er niet aan: Oranje wordt zondagmiddag voor de zevende keer Europees kampioen.

En waarom zou hij ook twijfelen? Oranje is de onbetwiste alleenheerser in het korfbal en is ook op het EK in eigen land weer oppermachtig. België, het enige land dat Nederland in het verleden van een titel wist te houden, werd in de halve finales al met 22-9 opzijgezet.

In de finale in Heerenveen is Duitsland de tegenstander, maar er is niemand die gelooft dat de Duitse korfballers Oranje van de titel kunnen afhouden. "Wij willen voor spektakel zorgen en zo'n goed mogelijke wedstrijd spelen", zegt Scholtmeijer.

"We gaan proberen te knallen en ze helemaal af te slachten", zegt ook Oranje-speler Mick Snel vol bravoure. "Daar zijn wij het Nederlands team voor en we gaan er iets moois van maken."

Toch heeft hij wel respect voor de komende tegenstander, die in de groepsfase verrassend won van België. "Duitsland heeft zich een waardig tegenstander getoond. Tactisch slim en ze blijven doorgaan tot de laatste minuut. Ik kan alleen maar complimenten geven voor hoe ze spelen de laatste tijd."

Klassieke tegenstander België zakt weg

Geen Nederland-België dus in de finale en dat is even wennen. De zuiderburen waren de tegenstander in vijf van de zes Europese finales die Nederland alle won. Alleen in 2002 ontbraken de Belgen en nam Tsjechië de honneurs waar.

Op alle tien WK's die tot dusverre zijn gespeeld, was België zelfs altijd de tegenstander van Oranje in de finale. Negen keer ging de wereldtitel naar Nederland, alleen in 1991 kroonden de Belgen zich in eigen land tot wereldkampioen.

Laurens Leeuwenhoek tijdens de halve finale tegen België

Deze keer was de korfbalklassieker echter geen finale waardig. De Belgen werden compleet overklast in de halve eindstrijd en stapten met een vernederende nederlaag het veld af.

"We hadden een hoop strijd en een gelijkopgaande wedstrijd verwacht. Maar toen we het gaatje eenmaal geslagen hadden, waren we los", aldus bondscoach Scholtmeijer. "Met name verdedigend waren we zo sterk dat de Belgen niets meer in konden brengen."

Nieuwe sterren aan het front

Het gemak waarmee België opzij werd gezet, doet ook vermoeden dat Oranje het in finales op EK's en WK's vaker zonder de traditionele tegenstander zal moeten doen.

"België is geen nummer twee van de wereld meer", zegt Scholtmeijer. "Die positie is overgenomen door een echt sterk Chinees Taipei (Taiwan, red.). En ik denk dat China er als nummer drie achteraan komt. Onze echte weerstand zit dan ook in Azië."

Dat de tegenstand voor Nederland van andere landen dan België komt, is volgens Scholtmeijer alleen maar goed voor de sport. "Daar werken we in het hele korfbal al heel wat decennia aan. Het is ook heel belangrijk om te groeien als sport, dat er meer is dan alleen Nederland-België."

"Dus dat is prima, hoewel het ook wel zorgelijk is dat België zo afzakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl