Recordinternational Struik stopt bij Oranje: ik word oud

Voor Suzanne Struik is het EK korfbal in eigen land het sluitstuk van een glansrijke interlandcarrière. De 31-jarige Struik is nog altijd basisspeelster bij Oranje, maar voelt dat het tijd is om te stoppen. "Ik word ouder en ik merk dat mijn lichaam het niet meer zo goed aankan."

Haar lichaam heeft de afgelopen jaren al heel wat zware blessures te verduren gehad. Ze scheurde een achillespees af, de kruisbanden in beide knieën en het labrum (bindweefselring, red.) in een schouder. "Ik heb nooit het idee gehad dat ik vaak geblesseerd was. Maar als er wat was, scheurde ik gelijk iets af en was ik er een jaar uit."

Ze werd desondanks drie keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en won drie maal de World Games. En gezien de ongekende dominantie van Nederland in het korfbal is het onwaarschijnlijk dat daar op 21 oktober geen vierde Europese titel bijkomt. "Ik ben niet bang dat het tijdens dit EK opeens misgaat. Ik vind ons erg sterk en we spelen echt goed."

64 gespeeld, 64 gewonnen

Struik weet ook helemaal niet hoe het is om te verliezen met Oranje. Met de openingswedstrijd op het EK van zaterdag meegerekend (een 31-13 zege op Catalonië), staat de teller voor de recordinternational bij de vrouwen op 64 gespeeld, 64 gewonnen.

"De tijd dat er een aantal verliezen waren, ligt voor mijn periode bij Oranje. En ik hoop dat het na mijn tijd ook nog zo is. Het is nu eenmaal zo dat wij in Nederland het beste zijn in deze sport."

Het besluit om te stoppen nam ze een jaar geleden al. "Ik had eerst in mijn hoofd om na de World Games te stoppen, maar dat kwam toch te snel. Nu, met het EK in Nederland, voelt het als het juiste moment."

"Niet alleen door mijn lichaam, maar ook omdat ik merk dat ik andere dingen wil gaan doen. En nu kan ik ook nog zelf beslissen te stoppen en doet de bondscoach dat niet voor me."

Struik blijft wel spelen voor haar club PKC. "Ik ga in ieder geval nog een jaar door. Het niveau in de Nederlandse competitie ligt hoger dan in de internationale competitie. Vergelijk het maar met de NBA. Voorlopig ligt daar nog genoeg uitdaging om door te gaan."

Over een definitief afscheid van haar geliefde korfbalsport heeft ze nog niet nagedacht. "Ik weet nog niet hoe lang ik dat blijf doen, dat zien we wel." Eerst maar eens het hoofdstuk bij Oranje afsluiten met een vierde Europese titel.

STER reclame