Samenvatting GP van Japan: Hamilton domineert, Verstappen weer op podium Suzuka Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De vijfde wereldtitel van Lewis Hamilton in de Formule 1 is weer een stap dichterbij gekomen. De Brit won op Suzuka de Grand Prix van Japan voor zijn Finse ploeggenoot Valtteri Bottas en boekte zijn vierde zege op rij. Max Verstappen stuurde na een incidentrijke race zijn Red Bull knap naar het podium, voor de zevende keer dit seizoen.

Titelverdediger Hamilton en Bottas kwamen bij de start prima weg, evenals Verstappen die daar van Kimi Räikkönen nog niets te duchten had. Sebastian Vettel, na een verprutste kwalificatie als achtste vertrokken, won in de eerste ronde al drie posities.

Tijdstraf

Verstappen verremde zich na twee ronden onder druk van Räikkönen, schoot van het circuit en raakte de Ferrari van de Fin bij terugkeer op de baan. Dat akkefietje leverde hem tijdstraf van vijf seconden op.

Max Verstappen naast winnaar Lewis Hamilton op het podium in Japan ANP

Even later kreeg hij het ook aan de stok met Vettel. De Duitser wilde er binnendoor langs, maar de Red Bull-coureur smeet de deur dicht. Na de onvermijdelijke touché viel Vettel, die naar de vierde plek was opgestoomd, ver terug. Dit incident bleef door de wedstrijdleiding onbestraft.

Flink gat

De pitstops leverden geen verrassingen op. Hamilton had een flink gat op Bottas en reed ongenaakbaar naar zijn negende overwinning van het seizoen. Verstappen timede zijn bandenwissel zo dat hij zijn tijdstraf kon uitzitten en toch Räikkönen achter zich hield.

Verstappen joeg in de slotfase nog op Bottas, maar het podium was verdeeld. Vettels inhaalrace bracht hem nog op de zesde plaats. Zijn achterstand in de WK-stand groeide tot 67 punten en lijkt met vier races te gaan onoverbrugbaar

Uitslag van de Grand Prix van Japan

STER reclame