Valtteri Bottas bij de GP van Rusland AFP

Valtteri Bottas begint de Grand Prix van Sotsji zondagmiddag vanaf pole position. De Fin zette een tijd van 1.31,387 neer, een tijd waar niemand aan wist te komen.

Lewis Hamilton legde achter Bottas beslag op plek twee en deelde daarmee een nieuw tikje uit in de strijd met Sebastian Vettel. De Duitser, die in de WK-stand veertig punten achterstand heeft op Hamilton, start van plek drie.

Max Verstappen reed in Q1 nog de derde tijd achter Hamilton en Bottas, maar ging in Q2 niet meer van start. Een strategische keuze van Red Bull.

Coureurs moeten zondag immers aan de race beginnen op de bandensoort waarmee ze in Q2 de snelste tijd hebben neergezet. Omdat Verstappen - en ploeggenoot Daniel Ricciardo - daarin niet in actie kwam, kan hij nog kiezen.

Gridstraf

Wat ook een rol speelde in de keuze Q2 te laten schieten, is het feit dat Verstappen zondag vanwege een gridstraf is veroordeeld tot een inhaalrace.

De coureur van Red Bull Racing wordt vanwege een motorwissel naar achteren gezet in de startopstelling. Verstappens team overschrijdt met de wissel namelijk het maximale aantal toegestane motoren per jaar.

Het is Verstappens eerste gridstraf van dit seizoen. Ricciardo ondergaat hetzelfde lot, ook de Australiër moet starten vanuit de achterhoede.

Na het incasseren van een tweede straf vanwege het negeren van de gele vlag, start Verstappen zondag helemaal achteraan.

Max Verstappen in Sotsji AFP

STER reclame