NOS Sport

Japans familiefeestje op WK judo: goud voor broer en zus Abe

Familie Abe slaat toe op WK judo

De Japanse familie Abe verkeerde vrijdag bij de WK judo in een jubelstemming. Binnen een kwartier konden ze in het Azerbeidzjaanse Bakoe twee wereldtitels bijschrijven. Uta Abe veroverde op spectaculaire wijze de mondiale titel in de klasse tot 52 kilogram, kort daarna prolongeerde haar broer Hifumi zijn wereldtitel in de klasse tot 66 kilogram.

Uta Abe maakte grote indruk op weg naar de wereldtitel. De 18-jarige debutante op de WK voor senioren won alle partijen op ippon, waarbij de zege op de Française Amandine Buchard in de halve finales spectaculair was om te zien. De Japanse liet Buchard drie keer aan de arm in de rondte tollen, waarna haar verbouwereerde opponente uitgeteld op haar rug eindigde.

Watervlug

De finale tegen titelhoudster Ai Shishime, die ook gold als een belangrijke krachtproef voor de Japansen op weg naar de Olympische Spelen in eigen land in 2020, eindigde zo mogelijk nog fraaier. De watervlugge Abe wierp haar opponente met een uchi-mata.

Hifumi Abe prolongeerde kort na het sprankelende optreden van zijn zus zijn wereldtitel in de klasse tot 66 kilogram. De 21-jarige Japanner had in de halve finales een flinke kluif aan An Baul. In een defensief, tactisch duel kreeg hij de Zuid-Koreaan diep in de extra tijd uiteindelijk met een schoudertechniek naar de mat.

Voorbeeld zus

In de finale volgde Abe het voorbeeld dat zijn zusje Uta even eerder had gegeven. Abe vloog in de eindstrijd uit de startblokken, gooide er de ene na andere aanval uit en gaf zijn opponent Yerlan Serikzjanov amper tijd adem te halen. Hij probeerde met een uchi-mata vrijwel identiek aan die van Uta, de Kazach op zijn rug te krijgen. Dat mislukte, waarna hij zijn tegenstander wel over zijn heup wist te gooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl