Mollema: 'Mooie beloning, blij met mijn Vuelta'

Even zag het er naar uit dat Nederland helemaal buiten de prijzen zou vallen in de Vuelta. Maar op de slotdag werd Bauke Mollema alsnog het podium opgeroepen; hij is de strijdlustigste renner van de 73ste editie.

Geen ritzeges, geen podiumplaats. Maar de hoofdrolspelers namens Nederland, Mollema en Steven Kruijswijk, konden in Madrid toch tevreden terugkijken op de afgelopen drie weken.

'Mooie waardering'

"Een mooie waardering. Ik ben wel blij met de manier waarop ik gekoerst heb", reageert Mollema op zijn (troost-)prijs. "Jammer dat ik geen etappe heb gewonnen. Dat was van tevoren het doel, meedoen voor etappezeges. Nou, dat meedoen is wel gelukt."

Kruijswijk: 'Blijft jammer, maar moet tevreden zijn'

Alle aandacht ging, zeker in de slotweek, uiteraard uit naar Kruijswijk. De kopman van Lotto-Jumbo lag op koers voor een podiumplaats maar greep er na de laatste bergetappe dan toch net naast.

"Het blijft heel jammer dat ik er net naast val, maar ik moet heel eerlijk zijn. Die drie zijn gewoon beter geweest de afgelopen drie weken", zei Kruijswijk op de slotdag. "Dan moet je er vrede mee hebben. Zeker als ik het hele plaatje bekijk, met de Tour erbij. Dan moet ik heel tevreden zijn."

Vierde in Giro, vijfde in Tour, vierde in Vuelta

Vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta. En dat in twee maanden tijd. Tel daar zijn vierde plaats in de Giro bij op en Kruijswijk heeft zich een unieke statistiek toegeëigend: hij is de eerste Nederlander die in alle grote ronden bij de beste vijf is gefinisht.

"Onze seizoensaanpak hebben we iets veranderd, omdat ik twee grote rondes wilde rijden deze zomer. Daarin zet ik ook mijn beste prestaties neer. We hebben iets rustiger getraind om te kunnen pieken naar momenten. Dat lijkt wel gelukt te zijn, zeker in de Tour." Volgend jaar weer? "In grote ronden ligt wel mijn kwaliteit. Dus dat zal wel weer het hoofddoel zijn."

Van Poppel: 'Weer net niet'

Qua dagsucces zat Danny van Poppel er ook een paar keer dichtbij de afgelopen weken. Hij reed liefst zes keer bij de beste zes, maar won niet. In Madrid troefden Elia Viviani, Peter Sagan en Giacomo Nizzolo hem af.

Hij ging de sprint van kop af aan. "Ik dacht: ik ga maar gewoon. Maar ik word vierde. Weer net niet", klonk de teleurstelling. "Het gaat steeds beter. Ik wil heel graag winnen, maar het lukt de hele tijd net niet. Ik weet zeker dat het nog gaat komen. Wat er nu fout ging? Ik krijg die vraag elke keer als ik niet win, maar dit is sprinten. Soms gaat het goed, soms iets minder. En Viviani was gewoon de snelste."

STER reclame