Steven Kruijswijk ANP

Met nog vijf etappes in de Vuelta te gaan staat Steven Kruijswijk derde in het algemeen klassement: op 19 seconden van Alejandro Valverde en 52 op rodetruidrager Simon Yates. Wat kunnen we nog van Kruijswijk verwachten?

Volgens verslaggever Han Kock, die al de Giro d'Italia en de Tour de France achter de rug heeft en nu in Spanje is vanwege de Vuelta, is er nog van alles mogelijk voor de Nederlander.

"Steven maakt een heel evenwichtige indruk en weet heel goed waar hij mee bezig is. Hij is heel volwassen en berekenend, heel rustig ook, op zijn Kruijswijks. Tijdens de tijdrit van gisteren was hij de beste van alle klassementsrenners. En historisch gezien is de derde week altijd zijn beste."

"Wat heel bijzonder is: hij heeft na de Tour geen hoogtestage gedaan. Hij heeft zijn conditie en mentale gesteldheid uit de Tour meegenomen."

Oud-wielrenner Michiel Elijzen is onder de indruk van de prestatie van Kruijswijk. "Hij gaat al best lang mee, maar boekt elk jaar nog progressie. Van de klassementsrenners was hij de beste tijdrijder, dus helemaal verraste hij me niet. Maar dit is wel een prestatie van formaat. En zeker goed voor het moraal in de laatste week."

'Kruijswijk moet zich wapenen tegen vuurwerk'

"In de bergetappe van zondag was Kruijswijk eigenlijk de minste van de favorieten", gaat Kock verder. "Hij moest steeds lossen, en kwam steeds terug. Net als Alejandro Valverde, die veel profijt had van Kruijswijk. Maar in de bergetappe van zaterdag ging Steven juist in de aanval en had de rest moeite om in zijn wiel te blijven."

"In de tijdrit heeft Steven ze een draai om de oren gegeven. Vooral de Colombianen. Die zijn woensdag maar op één ding uit: revanche. Dus dat wordt gegarandeerd vuurwerk."

"Kruijswijk moet zich daartegen wapenen. En het is simpel: de benen moeten spreken. Heeft Steven de benen van zaterdag, dan gaat hij mee of in de aanval. Heeft hij de benen van zondag, dan wordt het lastig en moet hij zijn eigen tempo blijven rijden."

Wat is er na woensdag te verwachten? Donderdag is een echte sprintersetappe. Kock: "Aan het einde loopt het een beetje omhoog, dus misschien gaan we Danny van Poppel wel zien. Voor Kruijswijk wordt het zaak om geen pech te krijgen."

"Vrijdag is het lang vlak, met aan het einde een zware slotklim. Zaterdag is een hele korte etappe, 97 kilometer, maar het gaat wel de hele dag op en neer. Welke dag het beste is om aan te vallen? Zaterdag lijkt de beste dag, maar het is moeilijk om te zeggen. Het gaat erom hoe hij zich voelt. Als hij zich goed voelt, zal hij aanvallen", benadrukt Kock.

Elijzen hoopt allereerst dat Kruijswijk een podiumplaats kan behouden. "Steven is altijd vrij constant in grote rondes en wordt meestal ook niet slechter in de derde week. In de tijdrit startte hij sneller dan Rohan Dennis en dat wist hij ook nog redelijk te consolideren. Dat wil zeggen dat er in ieder geval geen slijtage op zit bij hem."

Kock denkt dat er meer in zit, al wordt dat niet gemakkelijk. "Als Kruijswijk wil winnen, moet hij aanvallen. Maar het is wel de wereldtop waar hij tegen rijdt, vergis je niet. Quintana bijvoorbeeld, die is gekomen om te winnen en niks minder. Dus die gaat ook nog een keer voor de dood of de gladiolen."

Elijzen ziet het als een voordeel dat Valverde tweede staat in plaats van zijn ploeggenoot Quintana. "Valverde wil op zijn 38ste stiekem ook wel die tweede plaats vasthouden. En net als Kruijswijk moet Valverde het niet hebben van de tempowisselingen van die springveren. Dat kan Steven gewoon niet aan en dus komt hij in zijn eigen tempo terug. Net als Tom Dumoulin heeft hij het 'eigen tempo rijden' tot kunst verheven. Ik hoop dat hij in Valverde een bondgenoot heeft. En dat hij misschien zelfs wel over Valverde heen kan wippen."

Wie wint? "Simon Yates reed ook een puike tijdrit en heeft in de tweede week bewezen dat hij de beste is van de klimmers, in ieder geval met het beste eindschot. Daardoor kan hij telkens die bonificatieseconden pakken. Je kunt hopen op een Giro-scenario, waarbij Yates er nog een keer fameus doorheen zakt. Maar daar ga ik niet van uit", zegt Elijzen.

Kock verwijst wel even naar de Giro van dit jaar. "De vraag die boven Yates hangt is: zal hij weer een inzinking krijgen, net als in de Giro. Hij heeft zich tot nu toe rustig gehouden, rustiger dan in de Giro. Zijn ploeg heeft geprobeerd hem te kanaliseren. Maar het blijft een Jack Russel Terrier, hij is moeilijk rustig te houden en wil altijd aanvallen. Volgens zijn ploeg heeft hij een hoop geleerd en is hij tactisch slimmer. We zullen zien of dat zo is."

Waar gaat dit eindigen? "In de etappe naar Lagos de Covadonga zag je dat de toppers heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Steven kan de Vuelta winnen", weet Elijzen.

Eindklassering Kruijswijk in drie grote ronden

Giro Tour Vuelta
2018 5de ?
2017 Uitgevallen 9de
2016 4de Uitgevallen
2015 7de 21ste
2014 Uitgevallen
2013 25ste
2012 33ste
2011 8ste 41ste
2010 18de

STER reclame