Rodríguez stunt met ritzege voor Majka en Teuns Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Óscar Rodríguez heeft de dertiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 23-jarige Spanjaard van de bescheiden ploeg Euskadi reed in de slotfase van de bergrit over 174,8 kilometer weg uit een grote kopgroep.

Hij kwam alleen boven op de Alto de la Camperona, een klim van de eerste categorie. Rafal Majka passeerde de eindstreep 19 seconden na de jonge Spanjaard, die zijn eerste profzege boekte. De Belg Dylan Teuns werd derde.

De Spanjaard Jesús Herrada kwam enkele minuten later over de streep. Hij verloor tijd op de favorieten voor de eindzege, maar mag desondanks ook morgen in de rode leiderstrui starten.

Grote kopgroep: 32 renners

Kort na de start ontstond een kopgroep van 32 man, onder wie Bauke Mollema, Jetse Bol, Rafal Majka, Sergio Henao, Ilnoer Zakarin en Thomas De Gendt. Zij pakten ruim negen minuten voorsprong, waarvan aan de voet van de slotklim (8,3 km à 7,5% met op het laatst uitschieters van 19,5%) nog een kleine vier minuten over waren gebleven.

Nairo Quintana deed op de slotklim goede zaken in het klassement. Hij pakte in de slotkilometer 6 seconden op Simon Yates, 17 op Alejandro Valverde en 25 op Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman.

De toptien van het algemeen klassement na de dertiende etappe NOS

Herrada's achterstand bedroeg 1.45 op Quintana en houdt daarmee in het klassement een voorsprong van 1.42 over op Yates. Quintana staat derde op 1.50 van de Spanjaard.

Steven Kruijswijk is nog altijd de beste Nederlander in het klassement op de negende plaats. Hij geeft 2.44 toe op Herrada. Wilco Kelderman staat dertiende op 3.51.

Uitslag van de 13de etappe

STER reclame