Mollema tweede in slopende Vuelta-etappe

Simon Clarke heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australiër van Education First was na een heuvelachtige rit Bauke Mollema (Trek) en Alessandro De Marchi (BMC) de baas in de sprint van een kopgroep van drie.

De Fransman Rudy Molard (Groupama-FDJ) finishte als zesde en nam de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. Wilco Kelderman staat zesde in het algemeen klassement (+1.06), Steven Kruijswijk tiende (+1.18).

Tijdstraf Molard

Aanvankelijk pakte Molard in het klassement een minuut op Kwiatkowski, maar door een tijdstraf is het verschil nog maar 41 seconden. Waarom Molard een tijdstraf heeft gekregen is niet bekend.

Bauke Mollema en Simon Clarke onderweg tijdens de vijfde etappe Getty

Clarke, die in 2012 ook een etappe in de Vuelta won, behoorde met Mollema en De Marchi tot een grote kopgroep van 25 renners, onder wie Maurits Lammertink.

De Marchi ontsnapte uit de kopgroep met Stéphane Rosetto, die later terugviel. Mollema, in 2013 ritwinnaar in Spanje, en Clarke sloten op 50 kilometer van de streep aan bij de de Italiaan, tweevoudig etappewinnaar in de Vuelta. In de finale had Clarke de sterkste sprint in huis en versloeg Mollema.

Uitslag NOS

Vanaf de start lag het tempo hoog en vrijwel elke aanval werd onmiddellijk gepareerd. Pas na de eerste klim van de dag (4 kilometer à 7 procent ), na 55 kilometer, wisten 25 renners vooruit te blijven. De kopgroep kreeg al snel de zegen van het peloton.

Pokerend leiderstrio

Mollema, Clarke en De Marchi vonden elkaar op 50 kilometer van de finish en werkten goed samen. Mollema reed lek op 30 kilometer van de finish, maar kwam terug. De achtervolgers Villella, De Tier en Molard kregen het pokerende leiderstrio te laat in zicht.

Molard, dit jaar ritwinnaar in Parijs-Nice, kwam acht seconden na de drie koplopers over de streep nam de rode trui van Kwiatkowski over. De Pool finishte in het peloton op 4.55 van Clarke en zakte naar de tweede plaats in het klassement (+0.41).

Uitslag etappe en Vuelta-klassement

STER reclame