Eerste rode trui voor Dennis, Van Baarle en Kelderman in toptien Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Australiër Rohan Dennis van BMC is de eerste rodetruidrager van de 73ste Vuelta. Hij won in Málaga de acht kilometer lange individuele tijdrit, waarin hij de Pool Michal Kwiatkowski 0.06 voorbleef.

Dennis, die in 2015 in Utrecht de gele trui veroverde dankzij zijn zege in de tijdrit op de eerste dag, was halverwege het goeddeels vlakke parcours al twee tellen sneller dan de Pool en bouwde de marge uit op het klimmetje na vijf kilometer.

De Belg Victor Campenaerts, de Europees kampioen tijdrijden, werd op 0.07 derde. Dylan van Baarle eindigde als vijfde en was daarmee de beste Nederlander. Wilco Kelderman werd tiende op 0.22.

Van Baarle lang in 'hotseat'

Van Baarle ging als twintigste van start, hij opende het bal namens zijn Sky-formatie. Hij dook als eerste onder de tien minuten (9.59) en die tijd bleef lang staan als snelste.

Bijna twee uur later was het Nelson Oliveira die eronder dook, kort daarop gevolgd door Van Baarles ploeggenoot Kwiatkowski. De Pool moest lijdzaam toezien hoe Dennis er uiteindelijk, net als na de ploegentijdrit vorig jaar, vandoor ging met de eerste leiderstrui.

Nibali en Porte vallen tegen

Van de favorieten voor de eindzege vielen vooral de tijden van Fabio Aru, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran en Richie Porte tegen. Zij gaven allemaal veertig seconden of meer toe op de tijd van Dennis.

Nairo Quintana (+0.30) en Miguel Ángel López (+0.35) hielden de schade voor hun doen nog redelijk beperkt. Wilco Kelderman, de nummer vier van 2017, deed nog de beste zaken. Hij werd tiende op 0.22.

Uitslag

STER reclame