Solomon Bockarie ANP

Solomon Bockarie heeft bij de Europese kampioenschappen geen rol van betekenis kunnen spelen op de 200 meter. De 31-jarige Nederlander moest het in de finale doen met de achtste plaats in 20,39 seconden.

Dat was zijn beste tijd van dit seizoen. "Ik had een krappe baan, want ik liep in baan één, anders had ik misschien wel een nieuw persoonlijk record gelopen. Nu is het mijn beste tijd van het seizoen, dus ik ben niet teleurgesteld."

Guliyev Europees kampioen, Bockarie achtste Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Turk Ramil Guliyev greep, nadat hij vorig jaar de wereldtitel had opgeëist, nu ook de Europese titel. Hij snelde naar een indrukwekkende tijd van 19,76 seconden. De Brit Nethaneel Mitchell-Blake finishte op ruime afstand (20,04) als tweede.

De Zwitser Alex Wilson, geboren in Jamaica, veroverde brons in dezelfde tijd als de nummer twee. Op basis van duizendsten van seconden viel het zilver in handen van Mitchell-Blake. Titelverdediger Bruno Hortelano eindigde als vierde.

Bockarie: 'Dit voelt als een terugkeer'

Waar iedereen Churandy Martina in de finale van de 200 meter verwachtte, stond daar donderdagavond ineens de 31-jarige Solomon Bockarie. Geboren in Sierra Leone, vader verloren in de burgeroorlog daar, in 2010 in Nederland weer samengebracht met zijn moeder en inmiddels vader van twee kinderen.

Dolblij was hij woensdag in Berlijn toen hij op basis van zijn tijd de finale van de 200 meter had bereikt. "Met de hulp van Jezus is het gelukt", gaf hij aan. "Ik heb veel pech gehad de laatste jaren."

De streng gelovige sprinter kende de afgelopen jaren veel fysieke ongemakken. Vorig jaar maakte een virusinfectie al vroeg een einde aan zijn buitenseizoen, dit jaar was hij ziek en waren er blessures. Desondanks wist hij in Berlijn toch de EK-finale van de 200 meter te halen. Twee jaar geleden in Amsterdam bij de EK lukte hem dat ook. Toen werd hij vierde.

"Het voelt als een terugkeer. Nu wil ik het seizoen goed afsluiten en mezelf goed voorbereiden op volgend jaar. Gewoon gezond zijn en ook mentaal sterk blijven."

Bockarie, die in Zoetermeer woont en onder Paul Wernert traint, was ervan overtuigd dat een medaille in Berlijn mogelijk was. Dat bleek een brug te ver voor de sprinter die sinds 2015 de Nederlandse nationaliteit heeft en op de 200 meter een persoonlijk record heeft met 20,37 seconden.

De baanindeling was ook niet in zijn voordeel. Hij startte in de krappe binnenbaan, waarin het lastig is om voluit te gaan. Bockarie zag de rug van de anderen en kwam er niet meer bij.

Op de slotdag van de EK atletiek, aanstaande zondag, staat nog de 4x100 meter op het programma. "Ik weet niet of ik die loop", aldus Bockarie. "Dat hangt af van de coaches, maar ik ben in ieder geval in vorm."

Hoogspringer Amels bereikt finale

Hoogspringer Douwe Amels bereikte zijn eerste doel bij De Europese Kampioenschappen. De 26-jarige atleet haalde in de kwalificatie een hoogte van 2,21 meter. Bij 2,25 meter ging het drie keer mis.

Amels was tot 2,21 foutloos gebleven en dat bracht hem in de eindstrijd. "Ik was ook echt veel beter aan het springen dan uit de uitslag blijkt", vertelde Amels na de kwalificaties. "Het was wel heel spannend, maar het ging erg goed zo."

Amels: 'Dit voelt echt als een mooie beloning'

De kwalificatie-eis voor de finale was 2,27 meter, maar geen van de springers haalde die hoogte. Uiteindelijk gingen negen hoogspringers over 2,25 meter. Die negen kregen gezelschap van drie springers die zonder fouten over 2,21 gingen.

De finale van het hoogspringen is zaterdagavond. "Dit voelt echt als een heel mooie beloning voor mij."

STER reclame