Waterpolosters na 25 jaar weer Europees kampioen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Driemaal is scheepsrecht, ook voor de Nederlandse waterpolosters. Na twee opeenvolgende verloren EK-finales (in 2014 was Spanje te sterk en in 2106 Hongarije) was het in Barcelona vrijdagavond wel raak. "Eindelijk hebben we goud te pakken. Dit voelt zo lekker!"

Het was voor het eerst sinds 1993 dat de waterpolosters weer op de hoogste Europese trede stonden. Verdiend, zo oordeelden ze zelf. Want naast het veelvuldig gebruikte 'eindelijk' hadden de Europese kampioenen het na hun 6-4 zege in de finale tegen Griekenland ook vooral over de 'dominantie' van de Nederlandse ploeg.

"We waren zo rustig, hebben gedomineerd en eigenlijk makkelijk de titel binnengesleept", vertelde uitblinkster Sabrina van der Sloot met een lach op haar gezicht. "Voor het publiek was het misschien billenknijpen, maar in het water voelden wij dat we veel sterker waren."

Beste speelster Van der Sloot: 'De titel makkelijk binnengesleept'

Wat volgens de maakster van het mooiste doelpunt in de finale de doorslag gaf? "De ervaring van zoveel finales spelen en de wil om er nu een te winnen."

Van der Sloot werd na de finale uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Haar ploeggenote Laura Aarts werd gekozen tot beste keepster. Ook zij prees na afloop de kracht van de Nederlandse ploeg. "We zijn blijven domineren en hebben zo goed gespeeld", oordeelde Aarts.

De basis van het succes ligt ook volgens haar in de verloren finales. "Daar leer je veel van. De ervaren speelsters kunnen beter met een finale omgaan en de jongeren daarop voorbereiden."

Uitblinker Aarts is opgelucht: 'We hebben het eindelijk geflikt'

Bondscoach Arno Havenga toonde zich bovenal trots en opgelucht. "Hier hebben we keihard voor gewerkt. Dit jaar, maar ook de jaren hiervoor. Heel het toernooi waren wij dominant, dan wil je dat in je laatste wedstrijd ook zijn."

Om daar vervolgens met de gouden medaille om z'n nek nog aan toe te voegen: "En het mooiste is: we hebben heel de finale gedomineerd."

STER reclame