Waterpolovrouwen maken gehakt van Kroatië op EK

Nederlandse waterpolosters vermorzelen Kroatië op EK

Nederland heeft in de eerste wedstrijd op de EK waterpolo een ruime overwinning geboekt op Kroatië. In Barcelona werd het in een grotendeels leeg stadion 21-1.

Heel veel goals maken, dat was het doel voor de Oranjevrouwen tegen Kroatië en dat lukte. Nederland, in de oranje badpakken met witte badmutsen, kwam snel op voorsprong door Sabrina van der Sloot. Kroatië kwam er in de openingsminuten nauwelijks aan te pas en Van der Sloot miste niet al te lang na haar eerste goal een opgelegde kans op een 2-0 voorsprong.

Kroatië, voor de derde keer actief op een EK, kon in het begin van de wedstrijd niet profiteren van een overtalsituatie en in de counter maakte Van der Sloot 2-0. Een minuut later scoorde Maud Megens 3-0. Iris Wolves maakte 4-0 met een hard schot van dichtbij. Kroatië vroeg vervolgens een time-out aan, maar ook na die time-out was vooral Nederland gevaarlijk en bleven de Kroaten ver van de Nederlandse goal door strak verdedigen van Oranje.

Sabrina van der Sloot schreeuwt het uit

Al snel 6-0

Vervolgens brak een fase aan van enkele minuten op en neer golvend spel zonder goals. Nederland liep via Rogge en Van der Sloot uit naar 6-0.

Kroatië kwam er in het tweede kwart nog steeds nauwelijks uit op een enkel gevaarlijk schot na en Nederland liep uit naar 10-0. De tiende goal was een fraaie: een lange pass van Debby Willemsz op Maud Megens die vanaf de linkerkant een dodelijk afstandsschot afvuurde. Sevenich scoorde 11-0 van dichtbij.

20 goals?

Zou het Nederland lukken om in de laatste twee kwarten tot twintig goals te komen? Dat leek ongeveer de centrale vraag in de eenzijdige wedstrijd. De invallende Kroatische Keeper Baric verrichte aan het begin van de tweede helft enkele goede reddingen, maar moest na twee minuten spelen in de derde periode buigen voor Ilse Koolhaas. De Nederlandse keepster Aarts werd slechts sporadisch op de proef gesteld, vaak met redelijk ongevaarlijke afstandsschoten.

Kroatië bleef regelmatig tegen tijdstraffen aanlopen. Nederland had in het derde kwart veel moeite om te scoren.

Halverwege de derde periode moest Nomi Stopmhorst met een tijdstraf naar de kant. Kroatië profiteerde met veel geduld van de manmeersituatie en scoorde de eerste Kroatische goal van de wedstrijd: 12-1. Brigitte Sleeking maakte de 13de en Ilse Koolhaas de 14de. voor Nederland.

In het laatste kwart vielen snel de 15de, 16de en - na enkele minuten - de 17de goal. Van der Sloot scoorde uit een penalty 18-1. Sevenic bracht Oranje op de rand van 20 goals en Van der Sloot maakte de 20de. In de laatste minuten liep Nederland via Megens nog uit naar 21-1. Terwijl de zoomer afging als teken dat de speeltijd erop zat, schoot Nederland nog op de lat.

Vervolg

Nederland is op het EK in poule A ingedeeld en moet bij de eerste vier eindigen om naar de kwartfinale te gaan. Zondag speelt Nederland de tweede wedstrijd tegen Israël. Die wedstrijd in poule A begint om 17.00 uur.

Italië en Griekenland zijn twee sterke tegenstanders voor Nederland in de poule. In juni waren de Oranjevrouwen nog finalist bij de World League. De Nederlandse mannen komen maandag voor het eerst in actie. Kroatië is om 17.00 uur de tegenstander.