Lammers: inhaalactie Verstappen lust voor het oog Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Max Verstappen beleefde uiteindelijk weinig plezier aan de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar voor hij gedwongen het strijdtoneel moest verlaten had hij de fans al op de banken gebracht. De inhaalactie bij Kimi Räikkönen buitenom op Silverstone was er een om van te smullen.

"De race van Max zag er wat rommelig uit", constateerde NOS-analist Jan Lammers. "Hij had al vroeg problemen met zijn remmen. Zijn auto is op de rechte stukken ook te langzaam, maar hij heeft er tien miljoen fans bij door zijn inhaalactie bij Räikkönen."

"Hoe hij buitenom gaat. Het is jammer dat hij uitvalt, want hij had wel WK-punten kunnen pakken", aldus de voormalige Formule 1-coureur.

Volgens Lammers liet Lewis Hamilton zondag bij de start de winst al uit handen glippen. "Van iemand die twintig of dertig miljoen per jaar verdient, mag je wel verwachten dat hij fatsoenlijk wegrijdt. Maar daarna ging ook alles mis."

Cruciaal was de invloed van de twee situaties met de safety car. Waar Red Bull en Ferrari bij de eerste keer direct de pitstraat inreden voor nieuwe banden, liet Mercedes dat na. Net als vorige week bij de winst van Max Verstappen in Oostenrijk.

Virtuele safety car

"Beide situaties hadden opgevangen kunnen worden met een virtuele safety car, waarbij de afstanden tussen de auto's hetzelfde blijven", oordeelde Lammers. Waarom dat niet gebeurde?

"Misschien omdat het Groot-Brittannië was, misschien omdat het Hamilton was", doelde hij op het thuisvoordeel voor de Britse wereldkampioen, die zijn zesde zege op Silverstone misliep.

Lammers: Mercedes heeft twee keer op rij zege verspeeld Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de start was Hamilton aangetikt door Ferrari-rijder Kimi Räikkönen. Zijn inhaalrace stopte op de tweede plaats achter zijn grote concurrent Sebastian Vettel. In de ogen van Lammers was de zege ook mogelijk geweest.

Een en twee kunnen worden

"Bij Mercedes lijken de beslissingen zo zwaar te worden gewogen. Ze durven niet meteen een besluit te nemen", keek hij terug op het besluit Red Bull en Ferrari niet te volgen bij een tweede bandenwissel op het moment dat de safety car zich meldde.

"Bottas was door zijn banden kansloos tegen Vettel. En het verschil voor Hamilton was op dat moment al opgelost. Die zat weer vooraan. Je ziet dat ze bij Mercedes de beste auto hebben. Ze hadden een en twee kunnen worden."

Samenvatting Britse GP: Vettel wint, Verstappen valt uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame